Htio je biti poseban i uspio je

Dvadesetdevetogodišnji umjetnik Dino Tomić, Bjelovaračanin koji živi i radi u Norveškoj - slika, radi ilustracije i crteže neobičnim tehnikama - barutom, soli, pijeskom i voskom. To mu je donijelo popularnost i posao za brojne filmske kuće, a portretirao je i norvešku kraljevsku obitelj.

Počeo je s tradicionalnim materijalima, no uvijek je imao dojam da je to netko prije njega već napravio. Htio je biti poseban pa je počeo sa soli, a nastavio s barutom, pijeskom, voskom, čak i slikao vlastitom krvlju, i uspio.

- Ako radim portret s običnim olovkama to su već stotine drugih ljudi radili i problem je bio s time da koliko god se namučim koliko god napravim dobru sliku budu me usporedili s ovima koji su napravili, znači mogu se namučiti 10 godina raditi jednu sliku, nisam bio prvi koji je napravio tu sliku - objašnjava umjetnik.

S roditeljima je 2002. iz Bjelovara otišao u Norvešku, gdje su u školi prepoznali njegovu nadarenost. No Dino tvrdi da bez svakodnevnog rada talent nije dovoljan. Koliko je uporan govori i to da je sa 16 godina odlučio da će idućih 10 godina svakoga dana napraviti jednu sliku. I napravio je, a danas radi za poznate filmske kuće.

Portretirao je i norvešku kraljevsku obitelj - ti su porteti izloženi u kraljevskoj palači u Oslu. Dino i dalje traži nove materijale poput onih koji se vide samo u mraku, nakon što se poliju vodom ili promijene temperaturu. Profesor je likovnog, no nikada nije radio u školi i ne žali.

Iako se ne namjerava vratiti u Hrvatsku, u rodni Bjelovar svake godine dođe obići djeda i baku.