Velik uspjeh speleologa: na Velebitu spojili dvije jame

Ovih dana naši speleolozi ostvarili su spektakularni uspjeh na najjužnijem dijelu Velebita - spojili su dvije jame u sustav duži od 41 kilometra. Kruna je to speleološkog tridesetogodišnjeg rada.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Speleolozi su posebna vrsta ljudi. Ne može ovo svatko. Ispod masiva Crnopac labirint je okomitih i vodoravnih prolaza, pukotina, jama, špilja. Već trideset godina njima pužu, logoruju i spavaju naši speleolozi, u tami i hladnoći. Spojiti dva golema jamska sustava velik je uspjeh. Uz instinkt, Nikola Hanžek i ostali morali su i dobro kopati lopatom i tući čekićem kroz suženja.

- Ubrzo sam uočio crvenu špagu koju su ostavili speleolozi koji su istraživali jamski sustav Kita Gaćešina draženova puhaljka i u tom trenu sam počeo vikati od sreće, dozivati njih da smo ušli u jamski sustav Kita Gaćešina Draženova puhaljka - ispričao je Hanžek.
Crnopački špiljski sustav postao hrvatsko speleološko središte
Sada su, dakle, spojena gotovo 42 kilometra podzemlja na Južnom Velebitu, označena na topografskim kartama. Jedan je to od sto najdužih jamskih sustava u svijetu. U njemu je zasad pronađeno i pet endemskih životinjskih vrsta.

- Jedno od čari je i odlazak u nepoznato. Taj adrenalin kad ulazite u prostor i znate da ste zapravo prvi koji ste tamo - otkriva nam Milena Njegovan.

A može im i kamen pasti na glavu, mogu se poskliznuti pa čak i smrznuti, no to ih ne sprječava da u utrobu Velebita ulaze sve dublje i dublje. Ovaj su put sišli do 600 metara, ali naravno bez dizala, preuskim labirintskim suženjima.