Grad vjetrova i kapetana

Surferi iz cijeloga svijeta znaju da je Viganj mjesto s najboljim vjetrom. Instruktori se doslovno, ne mogu obraniti od posla.

- Ima previše posla, ovo je neki novi trend, dolaze ljudi iz cijeloga svijeta, i to je nama jako velik gušt, da se radi - kaže Denis Vrbanec, instruktor jedrenja.

A upravo je kolovoz sama špica sezone jedrenja. Sve do prve polovice rujne plaže u Vignju ili Perni biti će prepune ljubitelja adrenalina, u dobi od 7 do 77 godina.

Surferi danas ovladavaju vjetrom iz zabave, a stari pomorci nekada su to isto radili iz potrebe: dok su jedrenjaci plovili Orebić je bio jedan od svjetskih centara pomorstva.

No, Orebić je grad pomoraca, grad kapetana i grad brodovlasnika. Na svome vrhuncu, koncem 19. stoljeća, brodovlasnici iz Orebića posjedovali su čak 90 velikih, prekooceanskih brodova. Ta bogata povijest vidljiva je na svakom koraku a sačuvana u muzeju koji se nalazi u samostanu Vele Gospe, ili kako narod zove - Gospe od anđela.

Vlastimir Vekarić jedan je od potomaka stare brodovlasničke obitelji, koja je, kao i brojne druge oblikovala Orebić kakav danas poznamo. Povijest peljeških jedrenjaka trajala je 350 godina, i za to vrijeme vrh Pelješca velikim slovima upisala na karti pomorstva. Ogromno bogatstvo, sakupljeno u čitavom svijetu, vidljivo je i danas.

Uz stare kapetanske kuće Orebić polako postaje glavni mamac onima koji svoj odmor žele provesti u prirodi, tek nekoliko koraka od mora. Premda je sezona u kampovima nešto slabija, nove atrakcije, poput Gempling parka, i dalje su prepune. Jednom postavljeni šatori više se ne miču: glavni šator ima sve sadržaje, od ležaja do ljetne kuhinje, a tu su i manji šatori za djecu.

Svoju povijest, ali i budućnost Orebić je vezao uz more. I danas oko tisuću Orebićana plovi svjetskim morima, i dalje pronose priču o slavnim pelješkim jedrenjacima.