Saljske užance

Između proljetnih i ranoljetnih radova u polju te onih koji ih očekuju najesen, otočani su običavali vrele kolovoške dane iskoristiti za malo opuštanja i zabave. Tako gotovo svako mjesto na otocima Zadarskog arhipelaga svog sveca zaštitnika slavi baš u kolovozu. Fešte i ne moraju biti vezane uz svece, tako vikend prije Vele Gospe Saljani već više od pola stoljeća uživaju u trodnevnim Saljskim užancama.

Tovareća mužika i Saljske užance su u simbiozi, može se reči - ne mogu ni Užance bez Tovareće ni Tovareća bez Užanci - kaže Paško Bonja.

A sve je krenulo iz dokolice i želje da se zabave prvi posjetitelji naših otoka:

- 1958. godine moji prijatelji, nas sedam-osam stali smo čitavu noć na mulu i pala je ideja kako ćemo zadovoljiti domaći i furešti svit. Onda je bio turizam počeo tek u Salima... tko je znao da će do ovoga doći... - prisjetio je Anđelko Čiko Raljević.

Godinu dana kasnije službeno nastaje i Tovareća mužika. Saljani su imali običaj bučno najavljivati vjenčanje udovaca ili onih koji su se drugi put ženili, pušući u rogove koji su nekad služili kao zvučni signali na brodovima u magli i bučeći starim metalnim glačalima.

S vremenom su dodani bubnjevi i činele, uvježbani su ritam i koreografije, koje naređuju predvodnici - kapelnici. Danas ima obitelji iz kojih "ruče" već treća generacija momaka.

Slava Tovareće mužike odavno je prešla granice Hrvatske, a zbog velikog broja manifestacija na koje ih pozivaju, oformljen je i podmladak -  Pulići. Uostalom, upravo su magarci, u ne tako davna vremena na otocima najvažniji pomagači u svakoj obitelji, bili zvijezde običaja koji su prethodili Užancama - pa tako Trke tovarov i danas čine njihov važan dio. No još je atraktivnih trenutaka - Saljani su posebno ponosni na Iluminaciju porta.

Za šezdeseto izdanje Saljskih užanci, pozvane su sve generacije žena i muškaraca da se još jednom uključe u veliku proslavu, pa je što djece, što djevojaka i mladića, što starijih mještana bilo kao nikad do sad. S ponosom su ponijeli svoje nošnje i pokazali kako se fešta u Salima.