Barba Dule, opatijska legenda

U kvarnerskom portiću ribari i barkarijoli uronili su s turistima u opatijski vremepolov - u doba kada je ova turistička dama bila carski grad. Samo su rijetki izloženi alati još u doticaju s morem, no teatralnost mladih i starih ribara dotaknula je turiste.

- Barkajol je poznat kao prodana duša jer se više nije htio baviti ribom nego je počeo voditi goste tu, plemiće koji su dolazili ovdje u Opatiju, lijevo na promenadu malo prema Lovranu, malo prema Voloskom, malo pokazivati Opatiju iz jedne druge perspektive - objašnjava Kruno Severinski.

Ne baš u vrijeme carskoga grada, no prije šezdeset ljeta tu se kao klinac igrao i opatijski ribar i još poznatiji pjevač na čakavštini, Duško Jeličić Dule. Ovaj otac Ča-Vala, opatijske Balinjerade, djetinjstvo je proveo u Splitu, no odrastao je u Opatiji i postao znan svim Opatijcima. Iza njega je trideset i pet godina profesionalnog ribarenja i bogato životno iskustvo života na moru.

Doživio je Dule puno nevera, no bonaca mu je očito draža - jer glazbeni uspjeh doseže s grupom baš takva imena, još davnih, sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

- Najsretniji sam kad sam blizu mora i u moru ronim. A recimo prije sam znao svirati na brodu od 10 do 3 sata ujutro i drugo jutro odmah s puškom lovio i navečer opet svirao. Znalo mi se dogoditi da sam bio tak umoran... - prisjetio se.

Ovaj ribarski pjevač, ili pjevački ribar plovi dalje. Njegov carski grad dodijelio mu je već nagradu za životno djelo. No barba Dule još ne miruje - sad i glumi barkarijola.