4. rujna 1858. - Rođen Theodor Wickerhauser

Premda je Zagreb Medicinski fakultet dobio tek poslije Prvoga svjetskog rata medicinska znanost i praksa imaju u njemu duboke korijene i veliku tradiciju, koju su tijekom stoljeća gradili mnogi liječnici.

Jedan od najzaslužnijih bio je Zagrepčanin Theodor Wickerhauser. Znameniti hrvatski kirurg, rođen 4. rujna 1858., promoviran je na Medicinskom fakultetu u Grazu 1883., te je odmah stupio u službu na kirurškom odjelu Bolnice milosrdne braće na Jelačićevu trgu. Poslije je njegovim nastojanjem u Vinogradskoj bolnici stvorena takozvana "zagrebačka kirurška škola!, glavno rasadište kirurškog znanja u Hrvatskoj prije osnutka Medicinskog fakulteta.

Osnovne zasluge Wickerhauserova liječničkog rada jesu prije svega uvođenje lokalne anestezije te obvezatna dezinfekcija čime su spašeni mnogi životi. Wickerhauser je bio liječnik široka znanja, izvanredno savjestan i etičan. Pripadao je onom naraštaju kirurga koji je trebao poznavati sva područja operativne medicine. Stoga se bavio cjelokupnom kirurgijom uključujući i srodne struke. Theodor Wickerhauser bio je osnivač i profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta, te član znanstvene akademije. Umro je 1946. u Zagrebu.