6. rujna 2007. - Umro Luciano Pavarotti

Da se kao mladić Luciano Pavarotti slučajno odlučio posvetiti nogometu, svojoj drugoj velikoj ljubavi iz djetinjstva, svijet bi se možda na dan njegove smrti 6. rujna 2007. sjećao velikog sportaša, ali bi zasigurno ostao uskraćen za jedinstvene glazbene spektakle u novijoj povijesti opere.

Pavarotti je odrastao u siromašnoj obitelji u predgrađu Modene na sjeveru Italije, uz roditelje pjevače lokalnog crkvenog zbora u kojemu je i njihov devetogodišnji sin prvi put zapjevao i osvojio nagradu na natjecanju crkvenih zborova. Prvi pravi operni nastup imao je 1961. na pozornici opere Reggio Emilia.

Debi u ulozi Rodolpha u Puccinijevoj operi La Bohem donio mu je golem uspjeh pa već nakon četiri godine nastupa diljem svijeta - u Beogradu, Miamiju, Australiji, Metropolitan Operi. Svojim prepoznatljivim, mekanim i toplim glasom mogao je pjevati sve – od klasike do zabavne glazbe, posebno u humanitarne svrhe.

Domaćoj je publici poznat po tome što je sa skupinom U2 pjevao na koncertu za ratom stradalu Bosnu i Hercegovinu, a svoj status UN-ova ambasadora mira iskoristio je i da bi progovorio o temama vezanim uz sidu, dječja prava, siromaštvo i borbu protiv rata. Bio je prvi operni pjevač koji je nastupao na televiziji i volio to, zbog čega je broj svojih koncerata ograničio na stotinu godišnje.

Krupna figura Luciana Pavarottija nije mu omogućavala scensku prpošnost i velike glumačke kreacije, no publika to od njega nije tražila. I kad je pjevao u sastavu „tri tenora“ s Placidom Domingom i Joseom Carrerasom, znao je da će ih čarobnom izvedbom arije Nessum Dorma iz Puccinijeve opere Turandot, ponovno dovesti do vrhunca. Priželjkivao je to i na velikoj oproštajnoj turneji uoči 70. rođendana, koju je nakon što mu je otkriven smrtonosni tumor gušterače prekinuo i nikad završio.