Filmovi "Odvedi me na neko lijepo mjesto" i "Otvorena vrata" prikazani u natjecateljskom programu SFF-a

Filmovi "Odvedi me na neko lijepo mjesto" u bosanskohercegovačko-nizozemskoj koprodukciji i albanski "Otvorena vrata" obilježili su četvrti dan 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) gdje su prikazani u najprestižnijoj natjecateljskoj konkurenciji za najbolje igrano ostvarenje.

Redateljica Ena Sendijarević svojim filmom, koji na suptilan način povezuje BiH i Nizozemsku, kao neizravno osobno iskustvo publici je ponudila originalno i svježe ostvarenje koje je tijekom svih 90 minuta trajanja oslonjeno na troje mladih glumaca koji tek počinju karijeru i to na obećavajući način.

Sara Luna Zorić, Ernad Prnjavorac i Lazar Dragojević mogli bi biti imena za koja će se tek čuti u regionalnoj kinematografiji a u filmu "Odvedi me na neko lijepo mjesto" imaju uloge djevojke koja živi u Nizozemskoj a obiteljski je vezana za BiH te njenog rođaka i njegova prijatelja koji je dočekuju u njoj potpuno stranoj sredini kada ona tamo stigne kako bi posjetila oca u bolnici.

Uz suočavanje s tim obiteljskim problemom djevojka Alma otkriva njoj čudnu bosanskohercegovačku svakodnevnicu u kojoj jednostavno ništa ne funkcionira kao u zemlji u kojoj ona živi a istodobno se s rođakom Emirom i njegovim najboljim prijateljem Denisom probija kroz izazove sazrijevanja i odrastanja.

Troje mladih glumaca nakon projekcije su kazali kako su im se uloge jednostavno "preklopile" sa stvarim životima kojima žive i utoliko im omogućile da u njima daju najbolje od sebe.

Unatoč scenarističkim nedorečenostima film plijeni kvalitetnom režijom i izvanrednom fotografijom oslonjenom na hercegovačke pejzaže.

Film "Otvorena vrata" zapravo je nastao u albansko-talijansko-kosovsko-sjevernomakedonskoj korpodukciji a mladi redatelj Florence Papas kroz priču o dvije sestre portretira obiteljsku dramu ali i šire odnose u suvremenom albanskom društvu gdje glumci metaforično predstavljaju neke od njegovih karakteristika.

Mlade glumice Luli Bitri i Jonida Vokshi i u ovom su slučaju "iznijele" film donoseći mu posebnu energiju.