U zvjezdarnici na Mosoru rađaju se novi radioamateri

Jedanaesti ljetni radioamaterski kamp održava se, već tradicionalno, na Zvjezdanom selu Mosor, pored Splita. Dvadesetdvoje polaznika iz cijele Hrvatske sudjeluje, učenici su osmog razreda osnovne škole i veliki zaljubljenici u frekvencije radijskoga etera.

U zvjezdarnici na Mosoru, okupili su se budući radioamateri. Znanje i vještine, prenose im iskusni mentori, dugogodišnji radio stručnjaci. Mlade snage ističu kako uče o radio prijemniku, održavanju veze telegrafijom. Kažu kako je puno bolje nego biti kod kuće uz mobitel na kauču.

Polaznici ljetnog kampa uče o komunikaciji s drugim ljudima, uče abecedu, kako kažu, to im je bitno ako misle postati piloti.

Uz rad u učionici, polaznici kampa, boravit će po okolnim brdima na terenskoj nastavi.

- Ja sam iz Port Oregona u Americi i ovdje ima puno lijepih ljudi i jako je zanimljivo, objašnjava Grace Elders, učenica iz Port Oregona.

- Moramo podučavati mlade koji će sve ovo preuzeti i još bolje unaprijediti, ističe Željko Vidović, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Tijekom rada kampa, njegovi stariji polaznici, koristit će osobne pozivne znakove. Cilj im je, na kratkovalnim frekvencijama, ostvariti više od tristo radio veza.