Gusarska bitka u Omišu

Trinaesti put gradska luka Omiš postala je mjestom velike bitke između omiških gusara i snažne mletačke flote. Ovaj događaj jedinstven je po tome što rekonstruira izvornu gusarsku bitku koja se dogodila u 13. stoljeću.

Sve se odvijalo pred 10 tisuća gledatelja pa se ovaj događaj potvrdio kao vrhunac turističke sezone u tome gradu. Pucali su topovi, zveckali mačevi no omiški gusari, tako barem povijest kaže, pobijedili su veliku i snažnu mletačku republiku.

Gusari su se dobro pripremili, spremno su prihvatili svoje uloge. Lakše im je bilo prihvatiti uloge kad znaju da to razveseljava turiste i mještane.

U pomoć su im stigle i povijesne vojne postrojbe.

- Pozvani smo da kao Dubrovački trombunjeri doprinesemo proslavi bitke u kojoj su omišani pobijedili Mlečane u toj famoznoj bici prije 800 godina, objašnjava lokalni trombunjer. 

Omiš se iz godine u godinu sve više brendira kao gusarski grad.

- Omiš je poznat kao centar adrenalinskog sportskog pustolovnog turizma kao grad klapa ali i kao grad gusara. Ovo je posebno zanimljivo našim posjetiteljima tijekom ljetne sezone želja nam je zapravo cijelu godinu promovirati omišku povijest na razne načine, ističe Petra Bartulović, direktorica TZ grada Omiša.

- To je naša povijest i rekonstrukcija te same bitke koja se događala na našem području. Mislim da takve stvari mogu turizam produžiti i gostima ponuditi neku zabavu, kaže Srećko Čečuk, predsjednik Kulturno povijesne udruge "Omiški gusari".

Pa tako Omišani gostima poručuju, dođite nam opet, za sve ostalo pobrinut ćemo se mi.