Znate li što je klopotec?

Udruga vinogradara iz Jesenja i ove je godine održala manifestaciju podizanja klopoca. Klopotec je drvena naprava koja bukom tjera ptice i čuva zrele bobice grožđa u vinogradima. Time se označava nova faza u vinogradarskoj godini, a na domaćinstvo manifestacije čeka se i godinama.
 
Uskoro će grožđe  dobiti zlatnu boju, mamac je to za ljubitelje slatkog voća, ali i za ptice. Kos, čvorak, sjenica, vrabac vole se osladiti  a to je mrsko vinogradarima.

- Ja sam postavljao i ogledala i CD-e, oni se uplaše par puta ali im to postane normalno i on ne bira kad je gladan, objašnjava Dragutin Cvrtila, iz Jesenja. 

Ivan Janžek ima taktiku da u trsje postavi zvučnike da glazba tjera ptice.

Tamo gdje se vinogradi obrađuju na malim površinama, pod velikim nagibom i gdje je sve ručni rad svaki grozd je dragocjen.

- Sad ćemo u sljedećem tjednu, svi oni koji će kasno brati, još jednom ćemo prskati i to samo zaštita grožđa od truleži. Ova je godina bila nepovoljna za vinogradare, jer je bilo puno kiše i puno vlage, ističe Franjo Cvrtila, predsjednik Udruge vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina Sv. Martin, Jesenje. 

- Sve je doslovce ručno, jako malo strojno. Sistem špricanja je traktorska šprica, sto metara šlaufa, na leđima motorna šprica i šetnja s time po tom brijegu, kaže Željko Polančec iz Bednje .

Podizanje klopoca simbol je nove faze radova u vinogradu i čuvanje tradicije. Domaćin je obitelj Cvrtila, a klopotec ima i kuma.

- Mi u Ministarstvu poljoprivrede pokušavamo pomagati ovakve inicijative, kroz projekte i financiranje udruga i ovdje vidimo rezultate takvoga rada, naglašava Zdravko Tušek, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

A kad nema vjetra, opet će uskočiti vrijedne ruke.