Škola medijske kulture u Varaždinu

Dokumentarni film jedna je od tema ovogodišnje Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić koja se održava u Varaždinu. Sudjeluju stručnjaci i amateri, novinari, učenici i profesori koji žele proširiti znanja iz medijske pismenosti. Ova škola jedna je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj koju je u proteklih 20 godina prošlo više od 2 i pol tisuće polaznika. 

Otkad se održava Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić, dakle već 21. godinu, gospođa Melita nije propustila nijednu. U početku je bila polaznica radionica, onda čak i predavačica. A ove je godine u Varaždin došla na radionicu dokumentarnog filma.

- Medijska kultura je dio mog područja hrvatskog jezika, mediji su nešto što zanima mlade i u školi vodim filmsku družinu i mislim da svake godine mogu naučiti nešto novo, objašnjava Melita Horvatek Forjan, profesorica hrvatskog jezika.

Ova Škola medijske kulture jedan je od najopsežnijih domaćih programa stručnog usavršavanja za profesore hrvatskog jezika, likovne kulture, informatike i drugih predmeta, koji u svojim područjima rada obuhvaćaju medijsku pismenost odnosno medijsku kulturu. 

- Kasnije su nam se počeli priključivati svi oni entuzijasti koji bi željeli naučiti više o filmu, a možda nemaju prilike nigdje u ovako opsežnom programu to učiniti. Sad polaznici, njih 120 koji 10 dana borave u Varaždinu zaista dolazi iz različitih dijelova Hrvatske i različitih pozadina, kaže Sanja Zanki Pejić, voditeljica Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić.

Predavači su vrhunski hrvatski stručnjaci koji kroz 2 seminara i 13 radionica polaznike uče kako stvarati eksperimentalne, dokumentarne, igrane i animirane filmove. Uče ih kako se specijalizirati u nekom području, primjerice kroz radionice fotografije, kamere i snimanja, montaže, pisanje scenarija. Ove je godine uvedena i dramska psihologija. 

- Vježba koncentracije zove se samuraj, jako je zabavna, djeca ju jako vole i dobra je kao vježba zagrijavanja, ističe Marija Šorša, voditeljica radionice dramske pedagogije.

Sanja Biškup, profesorica hrvatskog jezika kaže kako očekuje da će se svi dobro zabaviti, puno novih metoda naučiti, to se sustavno i događa.

- Radimo kreativne vježbe, zabavljamo se, učimo, razgovaramo, vrlo je opuštena atmosfera, dodaje Biškup.

A sve s ciljem podizanja medijske pismenosti u Hrvatskoj koja je, ističu u ovoj Školi na nezavidnoj razini i najviše ovisi o entuzijazmu profesora.