Zavirite u Ankinu riznicu čak 46 vrsta graha

Sezona je berbe graha. Anka Štabić iz Glogovnice osobito voli ovaj dio godine. Za nju nije svaki grah isti, no istim žarom uživa u sadnji kao i u berbi, i s posebnim ponosom čuva svoju malu riznicu čak 46 vrsta graha. 

Ljubav i opčinjenost Anke grahom počela je još prije 15-ak godina. Prve godine posadila je tri, a ove  čak 46 vrsta graha.
- Očaralo me to jer su sve različite sorte, sve imaju različito sazrijevanje, različita je sadnja, rad oko graha, dozrijevanje, boje same najviše, objašnjava Anka svoju fascinaciju grahom.

A grahom se Anka bavi pola  godine, tri ga mjeseca sadi i tri bere
- Prvi grah sadim sredinom 4. mjeseca, jedan kad izađe van, onda sadim drugi i tako redoslijedom do 10.07. niži grah se sadi ranije da se može više puta ponavljati jedna te ista sorta, a visoki grah se sadi polovicom petog mjeseca, objašnjava Anka.

Grah sadi ručno, korov uklanja motikom, ništa ne tretira kemijskim sredstvima. I dok su nekada domaćice najviše tražile "trešnjevac" i "putrić" danas se traži i grah za salate.

- Od graha se može sve I za konzumaciju, radim kolače, štrukle, ukrase i druge stvari, sve što zamislim od toga radim, kaže Anka.

S posebnim marom Anka čuva i domaći starinski,  ali vrlo rado sadi i grah iz različitih dijelova svijeta. Kakva će konačno biti ova godina još je prerano reći jer neki grah tek cvjeta. Prošle godine bilo ga je oko 500 kilograma. Sada se najviše traži mladi, zimi suhi, a na proljeće sjeme.

- Svaki ima svoje, kako ono vele grah je grah, a nije istina, svaki grah ima svoj okus, svoj miris, boju, opisuje Anka.

A svaku od 46 sorti Anka dobro poznaje, razveseli se i iznova divi svakom zrnu. Još ima samo jednu želju.

- Željela bih svoje znanje prenijeti drugima, jer nešto ako čovjek zna nije dobro odnijeti sa sobom, čovjek je vrijedan koliko ostavi iza sebe, kaže.

Puna iskustva i znanja o grahu Anka čeka neke nove graholjupce. Svakoga dana i nauči nešto novo, ili barem iskuša neki novi recept, smisli neku novu slasticu s grahom.