Praizvedba "Geraniuma" na Dubrovačkim ljetnim igrama

Završnicu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara obilježit će praizvedba "Geraniuma" večeras u Parku umjetničke škole. Predstava je nastala prema istoimenoj, nikad uprizorenoj Vojnovićevoj noveli.

Geranium, najranija novela Ive Vojnovića, govori o samoći, o ženskosti. U središtu radnje je usidjelica Mara koju okolina ne doživljava.

- Oa živi za druge bez obzira što nosi taj teret samoće cijeli život, živi za druge daje se drugima i u tome zapravo taj njezin kraj dobiva veći smisao, kaže Doris Šarić (Mare).

Golem posao glumcima olakšala je dramatizacija - napravljena skokovito, gotovo filmskim rezovima. Tu se miješaju prošlost, sadašnjost i budućnost, a kao kontrapunkt Geraniumu insertiran je ulomak Šoljanova Otoka koji je priča o jednoj drukčijoj - za razliku od Marine - dobrovoljnoj samoći.

- Mislim da smo dobili unikatni način naracije koji je bio potreban, dakle, ne onako klasičan, linearan koji je bio potreban da bismo iznijeli tu priču, da bi se ti motivi koje Vojnović provodi uspjeli iznijeti na scenu, govori dramaturg Ivan Penović.

Geranium je pun simbolike, od cvijeta geraniuma koji Mare sadi u vrtu do kipa Harona koji je prati cijeloga njezina života.

- Htio sam nekako napraviti smrt prijateljem, mislim da smrt nije nešto od čega treba strahovati, ona ponekad zna i spasiti, kaže Romano Nikolić (Haron).

Mare je sama - u toj samoći živi, buni se, ali joj se naposljetku predaje. Predaje se samoći, predaje se smrti.

- Ustvari, nosi sa sobom jedan svijet, jedno odricanje, koje se danas niti ne slavi niti spominje i ustvari to je jedna priča o samoći, o njezinoj samoći, o njezinom unutarnjem svijetu, opisuje redateljica Marina Pejnović.

Očekuje nas maestralna završnica dramskog programa festivala, važna za cijelo hrvatsko glumište jer je dobilo jedno novo Vojnovićevo djelo i jednu novu junakinju.