9. rujna 1737. - Rođen Luigi Galvani

Svestrani talijanski liječnik Luigi Galvani, rođen 9. rujna 1737. u Bologni, bio je ugledan profesor medicine i anatomije na sveučilištu u Bologni.

No slavu mu je donijelo neobično otkriće o elektricitetu. Dok je kod kuće predavao studentima, njegova je supruga u kuhinji nožem čistila žabe. U jednom trenutku nož joj je pao na žablji batak na cinčanom pladnju, koji se iznenada počeo trzati. Gospođa Galvani silno se prestrašila. Profesor je ispitao što se zapravo dogodilo pa je, sav uzbuđen, studentima objavio svoje veliko otkriće: žablji batak pokreće neobična struja, takozvani "nervni fluid", koji nastaje u mozgu i teče živcima a zatim iz tkiva prelazi na metalnu podlogu. Taj elektricitet ostaje i nakon smrti životinje, a ne gubi se ni nakon njezina prepariranja.

Tek poslije dvanaest godina razriješena je žablja zagonetka. Talijanski znanstvenik Alessandro Volta, ispravno će protumačiti taj neobični fenomen i dokazati kako iz metalnih elektroda izbija elektricitet, kada se među njima nađe elektrolit. To načelo po kojemu se kemijska energija pretvara u električnu proučavat će brojni znanstvenici diljem svijeta, a najvažniji su proizvodi, to jest izvori energije koji rade po načelu što ga je Galvani otkrio s dva metalna štapića i žabljim kracima, baterija i akumulator.

Zahvaljujući žabljem kraku Galvanijevo je ime zauvijek ostalo u svijetu znanosti po pojmovima kao što su galvanska struja, galvanizam i galvanski članak. Luigi Galvani umro je 1798. u svome domu u Bologni u 62 godini.