Zvali su ga Edison sa Šolte, radio i s Teslom

Marin Ursić iz Grohota na Šolti bio je stolar, zidar, mehaničar i konstruktor. Prije Prvog svjetskog rata otišao je u SAD gdje je radio s Nikolom Teslom. Zavirili smo u arhivu HRT-a, i pronašli ovu predivnu priču!

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Patentirao je i izumio mnogo stvari, a sve izumiteljske sposobnosti je usmjerio na očuvanje ljudskih života. Patentirao je link trener na kojemu mladi piloti stječu iskustva iz akrobatike i pilotaže bez ikakvog straha da će im se nešto dogoditi.

U SAD-u je napravio model tankera koji prolazeći ispod mosta na brz i praktičan način spušta dimnjak, jarbole i most. Konstruirao je model izletničkog broda "KristofOR Kolumbo" na kojemu su pokretni svi dijelovi postrojenja. Maketa broda danas se nalazi u Pomorskom muzeju ratnog arsenala u Veneciji.

Kada se vratio iz SAD-a, Ursić je prodao maketu tankera kako bi sagradio kuću, kazali su HRT-u njegovi unuci Jadranka i Marin.

Pogledajte video:

Na Šolti gotovo da nema sela u kojemu meštar Marin nije sagradio barem jednu kuću, a u Nečujmu je sagradio i crkvicu. Zvali su ga "šoltanski Edison" koji je u svoje slobodno vrijeme pisao pjesme. Preminuo je 1972 godine.