Nezaposleni na javnim radovima u Kutini

Za dugotrajno nezaposlene i teže zapošljive radnike na zavodu za zapošljavanje, nude se mjere kojima privremeno, nezaposleni dobiju posao. Grad Kutina tako je ove godine na javnim radovima zaposlio 12 osoba koje će do kraja godine raditi na uređenju javnih gradskih površina.

Nakon godina bezuspješnog traženja bilo kakvog posla, gospođa Jasenka Klarić sreću je pronašla, barem na rok od šest mjeseci, na javnim radovima u Kutini.

- To mi je pomoć za kućni budžet. Jedna plaća nije dovoljna da pokrije troškove, a imam još i jednog studenta, dodaje Klarić.

Mještani kažu kako im nije teško jer uživaju raditi, kod kuće osjećaju se beskorisno. Posao na održavanju javnih površina u Kutini pronašlo je još 11 dugotrajno i teško zaposlivih osoba, a još su četiri zaposlene u udrugama.

Kažu kako je naporno jedino kad su vrućine, pa se teže diše. Bez obzira na vrućine, na ovaj način mogu nešto i zaraditi.

Projekt zapošljavanja financira se europskim novcem. Radnici imaju minimalnu plaću, a Grad Kutina snosi trošak ostalih prava proizašlih iz kolektivnog ugovora.

- Nemamo dovoljno u našim resursima samih poduzeća radne snage i ovo nam je prijeko potrebno da bi mogli riješiti pitanje i dovest naše javne površine na određenu zadovoljavajuću kvalitetu održavanja, objašnjava Eduard Galešić, pročelnik za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Grada Kutine.

Sonja Repić, predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kutina kaže kako se upravo kroz mjeru javni rad zaposlio veliki broj osoba s invaliditetom tako da je od ukupno 16 osoba zaposlenih na javnim radovima na području Kutine 5 osoba s invaliditetom.

U posljednje dvije godine u mjere aktivne politike zapošljavanja utrošeno je 4 milijarde kuna od čega je više od dvije milijarde kuna stiglo iz Europskog socijalnog fonda.