Đurđevac grad lavande

Đurđevac postaje grad lavande! Ulaz u grad uljepšava  deset tisuća sadnica ove mirisne mediteranske biljke. Počeli su prije tri godine s par stotina sadnica ,  a danas je  ulje lavande đurđevački suvenir. Lavanda uskoro stiže i u svako đurđevačko kućanstvo.

Berba lavande u Đurđevcu je završila, a mirisni cvjetići već su prerađeni u ulje! Otkako je prije pet godina uloženo u gradski rasadnik, svo cvijeće za javne površine, među njima i lavandu, Đurđevčani uzgajaju sami.

- S tom lavandom smo uspjeli riješiti bitno pitanje za uređenje grada. Prostor između državne ceste i željezničke pruge koji je mahom u gradovima zapušten jer je u vlasništvu Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica i uvijek je problem oko održavanja tih prostora. Uspjeli smo sklopiti sporazum i s Hrvatskim cestama i HŽ-om. Oni su uredili prostor, a mi smo tamo posadili lavandu i sada umjesto zapuštenog prostora imamo krasna polja lavande, rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Svakoga dana tome svjedoče sudionici vrlo prometne podravske magistrale ili pak putnici vlaka. Uređene površine nisu jedini pozitivni odjek đurđevačke priče s lavandom. Ove godine od lavande su napravili ulje. 

- Ulje lavande se pakira u male bočice od 20 mililitara. Većinom se može koristiti kao osvježivač prostora, a mi to proizvodimo kao gradski suvenir, istaknuo je Marijan Cepetić, voditelj rasadnika u Đurđevcu.