11. rujna 1859. - Rođen Vjenceslav Novak

Vjenceslav Novak, hrvatski romanopisac, novelist i publicist rodio se na današnji dan 1859. godine u Senju. Jedan je od najuglednijih pisaca hrvatskog realizma, a nazivan je i hrvatskim Balzacom.

Osnovnu i srednju školu završio je Senju i Gospiću te učiteljsku školu u Zagrebu. U književnost ulazi pripovijetkom Maca iz 1881. godine. Napisao je sedam romana, objavio tridesetak pripovjedaka, pisao je pjesme, feljtone, dramske pokušaje, recenzije, kritike i rasprave iz muzikologije i muzičke pedagogije. Najpoznatiji je po romanu  Posljednji Stipančići.

U svom proznom stvaralaštvu prikazivao je sve slojeve hrvatskog društva. Otkrivao je moralnu i psihološku stranu ljudskog života, bavio se psihologijom ljubavi, roditeljstva i braka. Ponirao je u dušu umjetnika i intelektualaca. Pretežito je slikao tragičnu stranu života, s naglašenom osjećajem za ljudske nevolje pa mu se djela odlikuju humanošću i samilošću.

Bolovao je od tuberkuloze i borio se s neimaštinom pa se može reći da je u tom segmentu bio prosječan pisac svoga doba. Književno stvaralaštvo započeo je romantičnom pripovijetkom, a završio kao pisac moderne psihološke proze s okultnim motivima. Stvarao je sve do 1905. godine kad umire u Zagrebu.