11. rujna 1903. - Rođen Frano Alfirević

Pjesnikom primorskih motiva i nostalgične lirske meditativnosti nazvao je Frana Alfirevića književni povjesničar Nedjeljko Mihanović.

Za sreću dosta je to blistanje maslinika, gdje vječnost opaja nečujnim spletom grana. Silazim u podne po razasutim sjenama niz dolove koje rubi pučina obasjana. Tu sam, a nema me: dignut sam iznad misli: nad sobom sam, i u svim vremenima, izgubljen drhtaj i dio silnog mira, čovjek i stvar sa bezbrojnim imenima.

Frano Alfirević rodio se 11. rujna 1903. u Zadru. Obitelj se nekada nazivala Gerončić, no za vrijeme francuske okupacije Dalmacije jedan je predak dobio nadimak alfiere, što na talijanskom znači zastavnik, te je kasnije cijela obitelj postala Alfirević. Frano se školovao u Kotoru, Dubrovniku i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao slavistiku, francuski jezik i književnost. Službovao je kao profesor na gimnazijama u više gradova ondašnje Jugoslavije.

Osim pjesama pisao je kritike i članke o mnogim književnim suvremenicima,  te novele i putopise, a prevodio je francuske i talijanske pjesnike. More i daleki gradovi naslov je Alfirevićeve nagrađene pjesničke zbirke. Osobito je zanimljiva rasprava o životu bretonskih ribara što ga je proučavao kao stipendist francuske vlade. Objavljena je u Francuskoj i nagrađena. Alfirevićev se život ugasio u 53. godini u Zagrebu.