Floridski znanstvenici umjetno potaknuli razmnožavanje koralja

Znanstvenici na Floridi prvi put su uspjeli umjetno potaknuti razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog koralja u akvariju i smatraju da taj napredak jako obećava u naporima za obnovu koraljnih grebena u divljini.

Postignuće, objavljeno ovoga tjedna u Floridskom akvariju u Apollo Beachu nedaleko od Tampa, ostvareno je zahvaljujući 'posuđenim' laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima Horniman sa sjedištem u Londonu. Te su tehnike ranije korištene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog koralja, rekli su dužnosnici.

Znanstvenici planiraju iskoristiti svoju novostečenu ekspertizu za uzgoj novih kolonija koralja koje će jednoga dana moći naseliti floridski sustav grebena, jedan od najvećih na svijetu čiji je veliki dio uništen zbog klimatskih promjene, zagađenja i bolesti zadnjih desetljeća.

- Ovo je stvarno budućnost obnove koralja na Floridi i diljem svijeta. Moći ćemo to učiniti za desetke vrsta i to će otvoriti svijet novih mogućnosti - rekla je Reutersu znanstvenica Keri ONeil iz Floridskog akvarija.

Suradnja Floridskog akvarija s muzejem i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koraljnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Koralji su razred morskih životinja iz koljena žarnjaka. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini tjelesni otvor usta, okružena vijencem pokretljivih lovki. Jetkim sokom, koji izlučuju iz žarnih čahurica, mogu omamiti ili usmrtiti sitne organizme. Razmnožavaju se spolno i nespolno, a češće je nespolno razmnožavanje pupanjem i nepotpunim dijeljenjem.

Polipi izlučuju kalcijev karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koraljne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale apsorbirajući energiju valova od uragana i drugih oluja.

Koralji su osjetljivi na velike promjene temperature vode, a zbog klimatskih promjena more postaje je sve toplije.