Počeo 21. Špancirfest, u središtu nove tehnologije

Nizom radionica, nastupima uličnih performera te koncertima na nekoliko gradskih lokacija počeo je 21. Špancirfest tijekom kojega će na varaždinskim ulicama i trgovima do 1. rujna biti izvedeno više od 500 različitih programa, a u njegovu su središtu nove tehnologije.

U programu Špancirfesta do druge nedjelje, 1. rujna, bit će 80-ak izvedbi performera te više od 30 koncerata na četiri pozornice.

Glazbeno Špancirfest otvaraju Božo Vrećo na pozornici kod Staroga grada kod vile Bedković te Paco Baliardo, osnivač legendarnih Gipsy Kingsa. U Varaždin će, među ostalima, doći i Tony Cetinski, Goran Bare i Majke, Elemental, Vojko V, Meritas, The Frajle, Gustafi, Silente, Detour, Neki to vole Vruće, Ricardo Luque, makedonski Dzambo Agusevi Orchestra i Rambo Amadeus.

Na ulicama i trgovima još će 70-ak ostalih glazbenih programa izvoditi DJ-evi i mladi još neafirmirani glazbenici pod zajedničkim nazivom "Heroji ulica".

Na pozornici kod vile Bedeković, jedinome mjestu za koje se na Špancirfestu plaća ulaznica, izmijenjivat će se glazbeni i kazališni program sa šest komedija poput "Bogog Ivača znova" varaždinskoga HNK i "Kako je počeo rat na mom otoku" Gavelle i HNK u Šibeniku.

Jedna od sastavnica Špancirfesta je kreativnost koju će umjetnici iskazati u Uskoj i Školskoj ulici, a za najmlađe će se radionice i igraonice održati u Parku kreative.

U Varaždinu je i više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i prvi puta iz Kine.

Organizator Špancirfesta je Turistička zajednica grada Varaždina, a direktorica Jelena Toth najavila je da će poseban naglasak ovogodišnjega festivala biti na novim tehnologijama.

- Među prvima u našoj zemlji, posjetitelji Špancirfesta imat će priliku upoznati prvoga humanoidnog robota u Hrvatskoj CRUZR-a. Kreće se kao čovjek, sposoban je rukovati se, plesati, pjevati pa čak i zagrliti posjetitelje i odgovarati na njihova pitanja, najavila je Toth ovogodišnju atrakciju za drugi vikend festivala, subotu, 31. kolovoza, i nedjelju, 1. rujna, na središnjem varaždinskom trgu, popularnom Korzu.

Tijekom svih deset dana posjetitelji Špancirfesta imat će priliku i 'otići' u svemir. Naime, na Kapucinskome trgu postavljena je kupola u kojoj se posebnom 3D 360° projekcijom posjetitelje vodi na put u svemir.

Već dvadeset godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvori u najveću pozornicu u Hrvatskoj. U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, teatri, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine najvećeg, najpopularnijeg i najraznovrsnijeg hrvatskog festivala.

Špancirfest svake godine posjetiteljima donosi bogati koncertni program, ponajbolje europske i svjetske ulične performere, akrobate i zabavljače, inovativni kreativni program sastavljen od radionica, ateljea i izložbi na otvorenome s naklonom prema dugoj i važnoj obrtničkoj tradiciji Varaždina.

Špancirfest na ulice i trgove Varaždina donosi raskošnu i veoma raznoliku gastronomsku ponudu, kazališne predstave, brojne sadržaje za djecu i nenadmašni duh povezanosti festivala, grada i tisuća posjetitelja koji svakodnevno uživaju u svemu što ovaj jedinstveni festival pruža te mu se stoga, iz godine u godinu, vjerno vraćaju.