Od otkrića krapinskog pračovjeka prošlo je 120 godina

Prije 120 godina, 23. kolovoza, u Krapinu je došao Dragutin Gorjanović-Kramberger. Pronalaskom ljudskog zuba, ustvrdio je da se ovdje nalazi ljudsko stanište. Neandertalci su živjeli na ovome prostoru prije 125 tisuća godina. O 23. kolovozu i obilježavanju 120. godišnjice otkrića krapinskog pračovjeka u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska” govorio je Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca.

- Osim 900 komada fosilnih ljudskih ostataka, pronađeno je i 2,5 tisuće životinjskih kostiju iz razdoblja pleistocena i 1200 kamenih alatki koje su dokaz materijalne kulture krapinskog neandertalca. Upravo stoga je krapinsko nalazište najbogatiji lokalitet na svijetu što se tiče neandertalskog čovjeka, naglasio je Sabol i dodao kako je krapinski muzej dobio Oznaku europske baštine i on je jedini muzej u Hrvatskoj koji nosi tu prestižnu oznaku kao lokalitet od iznimne važnosti za povijest čovječanstva.

Pogledajte razgovor:

Ove godine Muzej krapinskih neandertalaca posjetilo je 60 tisuća posjetitelja, za nekoliko mjeseci očekuje se i milijunti gost.
- Lijepo je znati da Hrvatska ima takva povijesna otkrića o neandertalcima, muzej je prekrasan, treba ga posjetiti, govori Lidija, posjetiteljica muzeja.

Muzej je osmišljen kao vremenska crta, počinje upravo na datum kad je Kramberger stigao u Krapinu, na brdu Hušnjakovu očekivao je životinjske fosile, a pronašao umnjak pračovjeka.

- U 6 sustavnih godina istraživanja Kramberger je prikupio najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu, koja danas broji 900 komada ljudskih fosilnih kostiju i nepresušan je izvor novih činjenica, to traje i dan danas, naglašava Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca.

Kosti se još istražuju, a nove spoznaje uskoro će svoje mjesto naći u stalnom postavu Muzeja krapinskih neandertalaca.

Uz obljetnicu važnog otkrića koncert Big benda Hrvatskog liječničkog zbora, modna revija i izložba o nositeljima oznake europske baštine. Predstavlja se 39 lokaliteta, ustanova i prekretničkih događaja u Europu, među njima su i krapinski neandertalci.