Žumberak Trail

Žumberak trail - utrka je po planinskim stazama koja je jutros okupila petstotinjak trkača. U netaknutoj prirodi i lijepom vremenu uživali su natjecatelji, rekreativci, turisti te oni koji su se samo došli družiti.

Irena Smojver
"trail" utrkama počela se baviti prije šest godina, u društvu svog psa Harleya.
- Zadnjih par godina mogu reć da redovito treniram. Ovog psa sam udomila prije tri godine i od tad trenira sa mnom. Baš na svaki trening ide sa mnom, rekla je Irena iz Zagreba.

Većina natjecatelja je iz Zagreba i okolice, no trkači dolaze sa svih strana svijeta.

- Imamo natjecatelje iz 18 različitih država, od SAD-a, Kanade, Njemačke, Mađarske, Slovenije, BiH, Srbije, Luksemburga, Belgije, naglasio je Mladen Budinščak, organizator utrke "Žumberak Trail".

Među njima i jedan Francuz, koji je s obitelji na ljetovanju u Hrvatskoj.

- Vidio sam na internetu da se u blizini mjesta u kojem smo boravili održava utrka i odlučio sam se prijaviti, rekao je David Michael.

I dok su neki na utrku došli gotovo slučajno, drugi se planski pripremaju upravo za trail utrke. A danas su na programu bile četiri.

- Nisam ovdje još bila, a volim ove utrke "ultra" i zato samo tu, govori Timea Losonc iz Mađarske.

- Ja se i inače bavim trail utrkama i polumaratonima, a tu je i predivna priroda, druženje, naglašava Igor Sikirić iz Zadra.

A upravo je druženje u prirodi glavni motiv dolaska Zagorje Adventure Teama. Premda svi otrče neku od utrka, ne kriju da je najbolja zabava ipak nakon utrke.

- Uvijek smo spremni na sva iznenađenja. Najvažnije nam je da nismo žedni i gladni, a sve drugo možemo, istaknuo je Igoržarko Ivančić, Zagorje Adventure Team, Zabok.

Kako se u šumi ne smije paliti vatra, Zagorci su nakon utrke izvadili dva plinska roštilja i prionuli poslu. I dok se na jednom našlo miješano meso, na drugome su - pekle palačinke.