"Kaj su jeli naši stari"

I ovogodišnja, 39-ta manifestacija "Kaj su jeli naši stari", privukla je u Vrbovec brojne posjetitelje koji žele koji su mogli uživati u bogatoj gastro ponudi. Ove je godine glavna tema kukuruz pa se nude jela od kukuruznoga brašna, ali i brojna druga autohtona, spravljena po receptima naših baka. I jedno posebno - "vrbovečka pera" - koje je u postupku zaštite tradicionalnog specijaliteta.

Doći u Vrbovec, a ne kušati vrbovečku peru - rekli bi najstariji Vrbovčani - prava je grehota. Nude ih još vruće, tek pečene u krušnoj peći. Recept zna i staro i mlado.

- Razvaljamo tijesto, stavimo nadjev, obrubimo, stavimo preljev i stavlja se u pećnicu, govori Natalija Pokrajčić, učenica.

Sve postupke nastajanja posjetiteljima pokazuju učenici Srednje škole iz Vrbovca. Tajna je okusa u domaćem svježem siru. Zato je sad vrbovečka pera u postupku zaštite tradicionalnog specijaliteta.

- Radi se po receptu koji smo naučili od naših domaćica, koje smo prenosili s koljena na koljeno i koji smo prije tri godine uspjeli standardizirati i s kojim smo krenuli u zaštitu vrbovečke pere, rekao je Zdravko Benedik, učitelj kuharstva.

Ovogodišnja je glavna tema manifestacije "Kaj su jeli naši stari" kukuruz, pa se posebno nude jela od kukuruznoga brašna.

- Predstavit ćemo se s nečim novim, a to su medenjaci od kukuruznog brašna koji su bez glutena. Vrlo su ukusni i ne gube ništa, kao što pravi medenjak mora biti, naglašava Snježana Boran, Udruga žena općine Dubrava.

Poznata domaća turističko-zabavna manifestacija privukla je u Vrbovec brojne posjetitelje.

Jela koja su se nudila ovdje tradicionalna su, pripremana prema receptima baka koji su izvučeni iz ladica ovakvih stoljetnih "grdenca".