12. rujna 2003. - Umro Johnny Cash

Godine 1955. mršav, visok mladić naoružan samo hrabrošću i vjerom u sebe ušetao je u Sun Studio, u prijestolnicu country glazbe u Memphisu i postao jedna od najzanimljivijih pojava popularne kulture 20. stoljeća.

Pola stoljeća poslije, 12. rujna 2003., taj bivši mladić, legendarni country pjevač Johnny Cash umro je u Nashvilleu. Glasom dubokim i mračnim poput noći pjevao je iskrene pjesme nadahnute stvarnim životnim situacijama. Pjevao je o poplavama, pijanstvima i ubojstvima, a istodobno se borio za prava Indijanaca i zatvorenika. Upravo su dva koncerta snimljena u zatvorima pred, kako je Cash rekao, najboljom publikom koju je imao, označili vrhunac njegove bogate karijere.

Poslije su se pojavile potpuno opravdane ocjene da je Johnny Cash bio roker prije rocka i panker prije punka. Jedni ga pamte kao alkoholičara i ovisnika o tabletama, drugi kao vjerskog fanatika. Ipak ostao je zapamćen po nadimku "Čovjek u crnom". Kako je sam u svojoj pjesmi Man in black rekao: "Nosim crninu za siromašne i ponižene, one bez nade u gladnom dijelu grada".

Johnny Cash je snimio više od osamdeset albuma i osvojio deset Grammyja. Iako je cijeli život išao "protiv struje" nashvilleskog izričaja, ostao je jedan od najpoznatijih country izvođača.