13. rujna 1943. - Sjedinjenje Istre s Hrvatskom

U Pazinu je 13. rujna 1943. Narodnooslobodilački odbor Istre donio povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom – Hrvatskom.

Zbilo se to samo četiri dana poslije kapitulacije Italije i sloma dugogodišnjeg terora nad istarskim Hrvatima, Slovencima i Talijanima koji se nisu slagali s omrznutim Mussolinijevim fašističkim režimom. Borba protiv talijansko-fašističke tiranijebila je dugotrajna, a osobito se rasplamsala tijekom antifašističkog rata.

Kapitulacija Italije 9. rujna 1943. značila je nov poticaj istarskim borcima, koji su oslobodili gotovo cijelu Istru. U tim je okolnostima Oslobodilački odbor proglasio povratak Istre domovini Hrvatskoj. Na skupu u Pazinu, kojim je predsjedao Joakim Rakovac, donesen je proglas u kojemu se uz ostalo naglašava: "Naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest. Dokazao je svima i svakome da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. Nećemo više nikada dozvoliti, da se našom sudbinom drugi poigrava. Rodoljubi Istre! Prvi put u našoj historiji uzima narod kormilo u svoje ruke. Istra se priključuje matici zemlji i proglašuje ujedinjenje s ostalom našom hrvatskom braćom".

Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanskih manjini u Istri te o vraćanju u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi odnarođivanja Hrvata. Već 20. rujna ZAVNOH je potvrdio zaključke o priključenju Hrvatskoj ali je dodao i novu formulaciju, koja glasi: "a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore".

Sve te odluke potvrdili su još jednom Istarski narodnooslobodilački odbor, zatim ZAVNOH na zasjedanju u Plaškom, a onda i AVNOJ na sjednici u Jajcu u studenom 1943.