14. rujna 1927. - Umrla Angela Isadora Duncan

Jurnjava ulicama Nice s prijateljem u njegovu novom otvorenome sportskom automobilu bila je kobna za Isadoru Duncan.

Bizarna smrt hvaljene i osporavane američke plesačice 14. rujna 1927. bila je svjetska vijest. Pedesetogodišnja Duncan tog vjetrovitog dana svezala si je oko glave i vrata dugačak crveni svileni šal, dar prijateljice. U jednom trenutku zapleo se u prednji kotač i udavio je. Prema Isadori Duncan nitko nije bio ravnodušan: svijet je ili oduševljavala ili sablažnjavala što plesnom filozofijom, što raspuštenim, nekonvencionalnim životom.

Takvu životnom stilu uvelike je pridonijela njezina majka svojim odgojem. Poticala ju je na samosvijest i slobodoumlje. Podržavala je Isadorinu odluku da s deset godina napusti školu i posveti se plesanju. Kad su Isadorinu koncepciju plesa bez papuča i utegnutih kostima u Americi ismijali, majka ju je odvela u Europu. Ondje su, posebno Francuzi bili oduševljeni smionošću mlađahne Amerikanke. Nijemci su je prozvali „plesačicom budućnosti“.

Postala je simbolom ženske slobode i novog umjetničkog izraza. Plesu se posvetila cijelim bićem. Međutim, najveća ljubav bilo joj je troje djece koje je imala s različitim partnerima. Na vijest da joj je dvoje djece poginulo u automobilskoj nesreći posijedjela je preko noći, život joj je izgubio smisao. Srljala je iz avanture u avanturu s muškarcima, ali i ženama, ne pamteći im imena. Otišla je u Sovjetski Savez i ondje se, iako nikad nije vjerovala u brak, udala za mlađahnog pjesnika Jesenjina.

Većinom alkoholizirani i autodestruktivni Jesenjin bio je krajnje neugodan i činio je sve da brak bude pakao. Otišla je i ostatak života provela na jugu Francuske, živeći nemirno i na dug. Njezino zlatno doba odavno je prošlo.