Zavirite u najljepši vrt i balkon Varaždina

Varaždinci s osobitom pažnjom njeguju zelene površine u svojem gradu. I ne samo one javne; i vrtlari amateri natječu se u tome čiji je vrt ili balkon najljepši.

U ulici obiteljskih kuća, dom obitelji Peček doslovno je uronjen u zelenilo. Malen je to ali reprezentativan gradski vrt jer objedinjava stazice, terasu, grmove, listopadne i zimzelene vrste te travnjak i vodeno okruženje, presudilo je stručno povjerenstvo. Ta je vrtlarska avantura započela s useljenjem, prije malo više od trideset godina.

- Onda sam si ja zamislila - da si napravim jedan mali komadić raja, za ono - punjenje baterija, rješavanje stresa i tak. I onda malo po malo, budući sam laik, sam skupljala literaturu. Pa pitaš, pa kupuješ, malo gledaš i tak, opisuje vlasnica najvrteka Jasenka Paček.

Od crnogorice različitih vrsta, preko lopoča, trajnica, danas više od 250 biljaka ugodno živi u zelenoj oazi.

- Ljetnice baš nemam, ljetnice baš ne volim jer se one baš ne vole s trajnicama, po zalijevanju, njezi i tak. Ali uglavnom trave jako puno, trave obožavam. Kaktuse, sukulente, ostalih čuvarkuća, puno, kaže Jasenka.

U gradu poznatom po lijepo uređenim javnim površinama i maštovito uređenim dvorištima, drugi se put provodi akcija kojom se nastoji potaknuti vrtlare amatere ocjenjivanjem i nagradama.

- Mi smo ovom akcijom htjeli dati na značaju tim vrijednim ljudima koji brinu o svojim okućnicama. I već godinama ih uređuju. A samim tim su i doprinjeli i uređenosti grada, govori direktor Parkova Alen Runac.

U skupini zgrada tik do Dravske šume, ističe se najzeleniji balkon. Maja, po struci nutricionistica, uredila ga je s ljubavlju i pažnjom.

- Mama mi je usadila ljubav prema cvijeću, a svekrva i šogorica su to još nadogradile. Tako da, kad smo prešli s kuće u stan, stan sam si htjela napraviti čim ugodnijim za život tj. donjeti malo onog šmeka iz kuće. Znači, malo cvijeća, začina, mislim začinskog bilja. Tak da ono, kad izađem ujutro na balkon da se osjećam kao da sam baš u prirodi, doma, opisuje vlasnica najbalkona Maja Kolar.

Mami u zalijevanju pomaže i trogodišnji Patrik. Uz nabavu i planiranje, zalijevanje i održavanje balkonskog vrteka iziskuje svega 15-ak minuta na dan. A rezultat je - vlastito malo zeleno utočište - neprocjenjiv.