Uzgajivači ovaca - bez struje i vode, ali ne daju se

Prije 20 godina Opatiju su zamijenili Zelinom Mrzlovodičkim u Gorskom kotaru. Prije pet godina počeli su graditi farmu i uzgajati ovce: rusku pasminu romanov. Danas obitelj Lenac svoju janjetinu plasira u gastronomski visoko pozicionirane restorane i hotele. No, nije sve lijepo kao u nekoj goranskoj bajci. Još se uvijek susreću s puno birokratskih problema, ali ne odustaju.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Teško je razgovarati s crnim janjetom u naručju. Ovdje na farmi nedaleko od Mrzlih Vodica u Gorskom kotaru, i domaćini bi rekli "bogu iza nogu". No, obitelj Lenac upravo je to htjela. Zamisao je bila jasna: proizvoditi vrhunsku hranu u Gorskom kotaru. I tako uzimaju koncesiju na 11 hektara zemljišta. Kupuju matično stado ovaca romanov.

- Ona je apsolutno prilagođena za ove klimatske uvjete. One izlaze i na snijeg i nikad im nije hladno, ističe Ivanka Lenac.

- Mi smo sada na 380 ovaca u matičnom stadu. Trenutna godišnja proizvodnja je između 1000 i 1200 janjadi, dodaje.

Pitamo - pa kako toliko? Odgovor je: ovce se janje dva puta godišnje. Poneke donesu i po šestero ili čak sedmero janjadi u jednoj godini. A radnika ovdje u Gorskom kotaru nema, ma što mi mislili o tome. O ovcma se tako brinu braća Ibishi.

- Ja sam iz Makedonije. Već 16 godina radim u Hrvatskoj. Već od 12 godine počeo sam raditi s ovcama, kaže pastir Perviz Ibishi.

Sva janjad proda se visokopozicioniranim restoranima i hotelima. Zato farma nosi naziv: Queen Sheep.

Pokušavamo svima objasniti, dokazati da radimo vrhunski mesni proizvod, ističe Damir Lenac.

No, nije sve tako bajno. Na farmi nema ni struje ni vode. Nisu do sada uspjeli proći niti na jednom natječaju za sredstva iz EU fondova i ono što je najapsurdnije: cijelu proizvodnju mogli bi plasirati na Bliski Istok. Nažalost to je nemoguće.

- Država nije uspjela sklopiti s pojedinačnim zemljama u trećem svijetu veterinarski ugovor, objašnjava Ivanka.

No, obitelj Lenac se ne predaje. Znaju da imaju pravi proizvod. Još su uvijek u velikim kreditima, u stalnom ciklusu ulaganja u farmu. Cilj im je ovu godinu završiti na pozitivnoj nuli. A, onda u novu borbu.