U središnjoj Istri imaju recept za uspjeh

U istarskoj općini pršuta Tinjanu, izdvaja se malo mjesto Kringa koje nosi čak polovicu turističkoga prometa svoje općine. I to zahvaljujući poduzetnim stanovnicima koji ne čekaju ničiju pomoć ili potporu, već svoje mjesto sami čine turistički sve privlačnijim.

Kao što to u Istri već dvadesetak godina uobičajeno biva, sve je krenulo s kućom za odmor. Potom drugom, s bazenom. U Kringi danas turizam cvjeta, od 180 vila u općini, polovica je u Kringi. Turisti se ovdje vraćaju.

- Pošto smo imali svoje zemljište došli smo na ideju da bismo spojili prirodu, nešto domaće, istarsko sa sportom, rekreacijom i odmorom, objašnjava Katarina Bratulić.

I stvorili su prvi adrenalinski park središnje Istre. Mamac koji turisti ne propuštaju. A kad ogladne, u općini pršuta nema straha. Prvi su pršutari krenuli prije dva desetljeća upravo odavde i ponosni su na svoj uspjeh.

- Istarski pršut više nije nepoznanica, istarski pršut je brend, zaštićen EU oznakom izvornosti. U Europi se zna da je to najveći stupanj zaštite nekog proizvoda, ističe pršutar Mladen Dujmović.

A kad je sve vrhunski nema straha od minusa, središnja Istra nije ga imala ni u jednome trenutku. Dapače.

- Središnja Istra ima 6 posto više smještajnih kapaciteta nego lani, dakle, polako ali sigurno i kontrolirano rastemo, kaže Sanja Kantarutti, direktorica TZ središnje Istre.

Recept je to koji bi mogli primjeniti mnogi.