Huawei želi podvodnim kabelom povezati Južnu Ameriku i Aziju

Kineski tehnološki div Huawei Technologies objavio je da je "vrlo aktivno" zainteresiran za postavljanje prvog podvodnog optičkog kabela između Južne Amerike i Azije.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Kompanija s velikim zanimanjem prati postupak raspisivanja javnog natječaja koji je Čile pokrenuo u srpnju i odazvat će se pozivu na dostavljanje ponuda za uspostavu transpacifičke komunikacijske veze, kazao je za Reuters izvršni direktor Huaweijevog čileanskog ogranka David Dou Yong.

- Huawei će vrlo aktivno sudjelovati u toj poslovnoj prilici, naglasio je Yong u intervjuu. Javni natječaj ima više faza. Spremni smo i pratit ćemo postupak dok ne započne odabir kompanije kojoj će biti povjerena provedba (projekta). Sigurno ćemo sudjelovati na javnom natječaju, dodao je.

Njegov je istup u raskoraku s objavom kineske telekomunikacijske tvrtke Hengtong Optic-Electric Co Ltd od prije dva mjeseca da je s Huaweijem potpisala pismo namjere o kupnji njegova poslovanja s postavljanjem podmorskih kabela Huawei Marine Systems Co Ltd.

Upitan da pojasni navodnu prodaju Huawei Marine Systemsa i njezine konzekvence, Huaweijev čelnik odjela za odnose s javnošću Weiqiang Zou kazao je da ta transakcija nije potvrđena.

- To je izašlo u javnost prije nekoliko mjeseci ali nije potvrđeno. Konačna odluka nije donesena, izjavio je Zou.

U srijedu je Huawei u glavnom gradu Čilea Santiagu otvorio podatkovni centar za usluge u oblaku, u sklopu ulaganja vrijednog više od 100 milijuna dolara. Kineska tvrtka lobira kod čileanske vlade da pohrani svoje podatke u oblaku.

Dokumenti koje je Reuters dobio na uvid pokazuju da su se čelnici Huaweija u protekle tri godine više desetaka puta sastali s gradonačelnicima, dužnosnicima ministarstava rudarstva, zdravstva, ekonomije, transporta, energije i unutarnjih poslova, te predstavnicima središnje banke, porezne uprave, policije, vojske i državne razvojne agencije.

U tim su razgovorima lobirali za izgradnju infrastrukture za usluge u oblaku a nudili su tehnologiju prepoznavanja ljudskih lica.

S vladom još nije potpisan nikakav sporazum ali Huawei će se i dalje natjecati za državne projekte, kazao je Dou Yong za Reuters.

- Čile smatramo polazišnom točkom za cijelu Latinsku Ameriku, naglasio je.