Slavonija sve praznija, azili sve puniji

Razmjeri iseljavanja iz Slavonije vidljivi su i u još jednom segmentu - broju ostavljenih kućnih ljubimaca na ulici. Problem je to i u Osijeku. Tamošnje sklonište za napuštene životinje je puno, a deseci ljubimaca na listi su čekanja za smještaj.

180 "kerovaca", kako ih ovdje zovu, različitih pasmina i starosti čekaju da ih udome dobri ljudi. Azil im je sada jedini dom jer su ih njihovi vlasnici napustili najčešće zbog ekonomskih migracija.

- Ljudi se sele cijelo vrijeme u Njemačku, Irsku itd. i ne žele svoje pse povesti sa sobom iako postoje mogućnosti, samo fali ta volja naših sugrađana da povedu svoje pse, objašnjava Maša Riznić, voditeljica Azila Osijek - Skloništa za napuštene životinje Udruge Pobjede.

Na listi čekanja za smještaj u osječki azil četrdeset je četveronožnih čupavaca. Privremeno su udomljeni kod volontera iz azila ili drugih građana.

- Ja trenutačno na privremenom imam jednog psa. Crnku. Ona je operirala nogu. Došla je kao štene u azil. I jedan dan smo ju pronašli sa slomljenom nožicom. Morala je ići na operaciju u Zagreb i poslije toga sam ju ja uzela na privrememo da se kod mene oporavi, priča nam volonterka Dorotea Golubić.

Psi, kažu u azilu, nisu modni dodatak, nego živa bića za koja se treba odgovorno brinuti.
- Tijekom ljetnih mjeseci imamo smanjen broj udomljavanja pasa, a imamo povećan broj napuštenih pasa, kaže Maša.

Zbog ograničenog smještaja, tek kada jedan pas ode na udomljavanje, drugi može u azilu naći topao kutak. Na sreću, ovdje su "kerovcima" mnogi spremni pomoći. 

- Ja sam volonter već 4, 5 godine. Došla sam ovdje jer sam shvatila da ovdje zaposlenima treba pomoć. Kao prvo oko čišćenja i hranjena pasa. Kao drugo, oko šetnji, objašnjava volonterka Martina Ivić

Vanja se zbog ljubavi prema psima s obitelji preselila iz Zagreba u Osijek.

- U jednoj životnoj fazi sam htjela raditi nešto nešto što ima smisla, nešto gdje mi je srce. I vidla sam da su objavili oglas za posao. I ja sam se javila. I došla sam tu, objašnjava Vanja Jagetić
Veselo pseće društvo u azilu je sretno. A bit će još i sretnije kada svi dobiju stalan dom! Baš kao i 355 pasa udomljenih iz ovoga azila prošle godine.