Slatke smokve iz zaleđa Ploča

Peračko Blato mnogi zovu i selom smokava. U tom je malom mjestu u zaleđu Ploča oko pet tisuća stabala te mediteranske voćke. Gotovo svi mještani desetljećima se bave uzgojem i sušenjem smokava, a sve što proizvedu, prodaju po cijeni od više desetaka kuna po kilogramu.

Stabla smokava u Peračkom Blatu visoka su kao katnice pa se treba poprilično sagnuti da pronađeš berače ispod zbijenih krošnji. S visokih grana pak može se brati na dva načina - s ljestvi ili s pomoću posebnog alata.

- Privučem smokvu koju ne mogu dobavit, granu da uberem zrelu smokvu, govori Joško Nikolac, Peračko Blato.

- Kao jabuka je ona narasla krupna, ali malo je ima i zato je ona ovako fina za jest, rekao je Živko Ćulum, Peračko Blato.

Peračko Blato nalazi se na sjeveroistočnoj strani Baćinskih jezera. Mjesto je to u kojem se gotovo svaka od 50-ak obitelji bavi uzgojem i sušenjem smokava.

- Imamo stvarno kvalitetnu smokvu. To se već prepoznalo na stranom tržištu. Mi već imamo kupce za Austriju, Njemačku. Znači, nema problema u prodaji, ali mora bit kvaliteta, ističe Željko Krstičević, Peračko Blato.

Tomo Ostojić krenuo je korak dalje od svojih sumještana. U malom pogonu pravi nekoliko proizvoda od smokve.

- Ja sam 10 godina već u ovom biznisu, naravno kao i u svakom biznisu, dali radili smokve ili nešto drugo sasvim je svejedno. Upornost, jednostavno upornost je ključ svega, ali može se živjeti. Svake godine rastemo, naglašava Tomo Ostojić, OPG Ostojić,Peračko Blato.

Svježa ili suha - smokva je u danima gladi bila hraniteljica i spasiteljica. Posljednjih nekoliko desetljeća to slatko  ljetno voće pak, glavni je proizvod u zaleđu Ploča.