Kolovoz mjesec pripreme zimnice

Kolovoz je, tradicionalno, mjesec pripreme zimnice. Spremiti je u vlastitoj kuhinji ili kupiti - ovih se dana u kućanstvima pravi računica oko zimnice. Naime, godina s dugim sušnim pa dugim kišnim razdobljem opustošila je mnoge vrtove i polja pa sezonsko povrće, kao što su paprika i rajčica, i dalje drži cijenu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na seoskom gospodarstvu Lacković u Bilju već se tradicionalno sprema zimnica.

- Radimo sve domaće. Pekmeze od marelice, bijelih šljiva, plavih šljiva, sokove od bazge, bazginih bobica, od cikle, rekla je Tamara Lacković, Seosko gospodarstvo Lacković, Bilje.

Zatekli smo ih u kuhanju rajčice i to na "starinski" način.

- Paradajz se prvo opere i dobro očisti i onda se na ovu starinsku pasirku propasira. Kad se dobro propasira onda se još malo kuha, doda se soli i to je to, govori Tamara.

Gospođa Lacković kuha rajčicu iz svoga vrta. No oni koji ga nemaju, moraju put osječke tržnice. Ponuda je raznovrsna, a cijene različite. Kilogram rajčice tako se kreće od 5 do čak 10 kuna.

- Ljudima je puno uvijek kad nemaju, a iste su cijene kao i prošle godine, ako nisu čak i manje. Znam da je bila paprika još skuplja, naglašava Ana Modrić, Čepin.

Kupci su na osječkoj tržnici uglavnom zadovoljni cijenama.

A u domaćim proizvodima, pa i zimnici, uživaju i turisti koji posjećuju obiteljska gospodarstva u Slavoniji i Baranji.

- Dolazimo s otoka Krka, dolazimo svake godine ovdje, jednostavno nam je predivno. Naš Osijek, Slavonija i Baranja, ove životinje, farma. Ovako nešto se rijetko gdje može doživjeti, a ljudi su jednostavno pristupačni i predivni, govori Mladen Kukrika s otoka Krka.

- Uz to uživanje, što uživaju gosti, uživamo i mi sami jer volimo to radit, naglašava Anđelko Lacković, Seosko gospodarstvo Lacković, Bilje.

Domaće je domaće - kaže se, a kad usto možete uživati u netaknutoj i bogatoj prirodi - nema boljeg recepta za odmor.