Smeće proizvedeno na velikom otoku, na otoku i ostaje

Za 15 godina Hrvatska bi trebala odlagati samo 10 posto otpada, a ostatak bi se trebao odvajati i reciklirati. No lakše je to reći nego napraviti, pogotovo ako znamo da još nisu proradili mnogi županijski centri za gospodarenje otpadom, a i pitanje je kada će. Potvrđuje to i priča s otoka Brača.

Dočekali su Čovići na kućnome pragu prvi put bračke komunalce.

Umjesto kontejnera - vlastita kanta, a kamiončić, ako se uspije probiti, do njih će triput tjedno. I to je, kažu, sve što o razdvajanju i odvozu otpada u naselju znaju.

- Niti znam gdje ću staviti, niti znam tko će to odnijet. I sad što da činim? Što? , pita se Filomena Čović iz Splitske.

Smeće proizvedeno na velikom otoku - na otoku i ostaje - supetarski komunalni otpad odlaže se proteklih šest desetljeća - na Kupinovici. Od prvoga siječnja trebalo je ovamo i ostalo smeće s Brača, ali Supetrani to ne dopuštaju.

- Zato što se sva dokumentacija koju smo radili šest godina, odnosila se na sanaciju deponija i na količine koje imamo kao grad Supetar, naglašava Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Odlukom Ministarstva odlagalište Košer u Pučišćima, na koje stižu dvije trećine otočnog otpada - moralo je već biti zatvoreno, ali i dalje radi. Vozili bi, kažu, u Supetar, ali kako će? 

- Meni se čini da smo jedini mi spremni na tu odluku, a isto to ministarstvo šalje inspekcije nama i kažnjavat će nas, ističe Zoran Marinelić, direktor komunalne tvrtke "Michieli-Tomić d.o.o.".

U jedinoj sortirnici u županiji samo su prošle godine razdvojili i s Brača odvezli 900 tona korisnog otpada. Ipak, posao sa smećem, kažu, ne isplati se previše, pogotovo na otocima. 

- Jer troškovi prikupljanja, odvajanja i prijevoza premašuju dobit koju ostvarujemo. Već godinama pokušavamo se izboriti za subvencije, naglašava Marinelić.

Trgovina otpadom u Hrvatskoj još je u povojima, županijski centri postoje samo na papiru, nitko ne želi tuđe smeće u svojem dvorištu... a kako zasad nitko ne popušta - gradovi i općine, pa tako i Supetar, mole Ministarstvo da dinamiku zatvaranja malih odlagališta - uspori.