Ljubav Silbe i imotskog Vlaja

Vlaji i boduli vječna su tema rasprava u Dalmaciji i "materijal" za obostrana ruganja. Jedan imotski vlaj već godinama veći dio godine provodi na otoku Silbi. Ako se domaći i našale s njegovim ribarskim vještinama, za skulpture svi imaju samo riječi hvale.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Svaki je otok svijet za sebe. Tako se i mi posjetitelji zaljubimo baš u onaj, nama iz nekog razloga osobito čaroban, otok u kojem se prepoznamo. Silba je na glasu kao mjesto u koje se lako zaljubiti, a upravo to se dogodilo jednom imotskom Vlaju. Neobična ljubav daje i neobične plodove.

- Kako napraviti čovjeka i galeba istovremeno? To sam pokušavao, ali kako napraviti ženu od ovih kaciola, kako to kažete, šeflji... Kako napraviti neki cirkus uopće, da čovjek nešto pogleda i da to kod njega izazove nekakav smijeh ili podsmijeh. To je dobro, to je reakcija, govori Mate Ujević.

Nadahnuće nalazi i u moru.

- Ribe, križi, muka, udice. Da, to nadahnjuje... snalazimo se. Malo ja s ribom, malo ona sa mnom. Malo na zidu, malo na grilu, šali se Mate.

Materijal može biti sve na što naiđe.

- Sve osim plastike. Plastiku ne volim. Nekako mi je slaba, mekana, odvratna i otrovna, a ovo drugo sve prolazi. Željezo i drvo, kamen i mesing. Sve što se nađe. Što mogu brusiti brusim, što ne mogu onda pilim, razbijem, bacim, pa ponovo i tako, govori Mate.

A motivi...?

- Čovjek. Glava čovjeka, kao i svim umjetnicima kiparima, ističe Mate i dodaje kako je žena vječni motiv, vječna borba. Bez žene je dosadno, bez žene je sve malo tiho. Gdje su žene tu je... Hahaha, šali se Mate.

Mate za Silbu kaže da ga čini budnim. I zato tu ostaje.