Grabar Kitarović: Povelja RH Zlatnim žicama Slavonije

U povodu 50. obljetnice požeškog Festivala Zlatne žice Slavonije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je tom festivalu Povelju RH za doprinos očuvanju slavonskog glazbenog izričaja, kulture, tradicije i baštine.

-
Čast mi je Festivalu dodijeliti  Povelju za sve ono što su organizatori, izvođači i svi ostali učinili kako bi on trajao već 50 godina, rekla je Grabar-Kitarović uručujući na Festivalu Povelju požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću.

- Sve te pjesme nezaobilazni su dio svakoga slavlja i proslave i pjevamo ih kad se veselimo, ali i kada smo tužni kako bismo razveselili dušu. U prekrasnoj Požegi na 50. obljetnici Festivala Zlatne žice Slavonije koji je postao dijelom Aurea festa večeras ćemo, u sklopu retrospektive prošlih pola stoljeća koji su najavljivali zlatnu jesen u ovoj Zlatnoj dolini, čuti ono najbolje od Festivala, rekla je predsjednica Grabar Kitarović dodajući da je on zaslužan za promociju tamburice, slavonske pjesme, ali i slavonske duše. Prije festivala predsjednica se družila s građanima.

Ovogodišnji Aurea fest, uz prethodne večeri popularne glazbe i tamburašku večer, kulminaciju ima u večeri retrospektive podsjećanjem na najveće uspješnice od 1969. godine do danas. Među izvođačima je bio i predsjednički kandidat Miroslav Škoro.