20. obljetnica Europskog dana židovske kulture

U 380 europskih mjesta i gradova jučer je obilježena dvadeseta obljetnica Europskog dana židovske kulture.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka proslavljen je koncertom 'George Gershwin Story' kvarteta u sastavu Hrvoje Galler na klaviru, Bruno Philipp na klarinetu, Mario Igrec na gitari i Mladen Baraković na kontrabasu.

Svugdje prepoznatljive i mnogo puta obrađivane teme 'Rapsodija u plavom' i 'Summertime' sinonimske su za vibrantnu jazz kulturu New Yorka 1920-ih, u kojoj je svestrani Gershwin odigrao važnu ulogu. Kasnije je utjecao na niz glazbenika 20. stoljeća, ali i na umjetnike u drugim poljima, poput Woodyja Allena.

Voditeljica kulturnih manifestacija društva Bet Israel Svetlana Klinčić Pozzi istaknula je da je ove godine izabrala Georgea Gershwina jer vjeruje da veliki dio publike ne zna da je Gershwin bio Židov.

- Svi znamo Georgea Gershwina, ali ne znamo da je bio Židov. To su takvi dani gdje apsolutno možemo istaknuti ono što je naše. On je zapravo bio jedna baraba, dječak kojega glazba uopće nije zanimala i slučajno se primio jednog dana klavira i tako je nastao jedan predivan svijet glazbe koji dan danas živi, napominje Svetlana Klinčić Pozzi.

Redateljica programa Helena Bulaja Madunić željela je napraviti priču o Gershwinu slijedeći jazz glazbu kroz malu improvizaciju: Htjela sam pokazati baš tu njegovu razigranost i karakter koji je bio toliko vibrantan da je napravio od njega takvu ikonu za koju dan danas možemo reći da je jedan od najplodonosnijih kompozitora, zaključuje Helena Bulaja Madunić.