'Dubrovnik u pozno ljeto' – sedmi put

Glazbeni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto' održava se i traje do 24. rujna u dubrovačkom Kneževom dvoru u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Šef dirigent DSO-a Marc Tardue rekao je kako ovogodišnji program festivala promovira romantičnu glazbu temeljenoj na riječi: Do Beethovena, osim u operama, većina instrumentalne glazbe bila je temeljena na formi i plesnim koracima. Beethoven počinje koristiti riječi i izvanglazbene ideje kako bi predstavio svoju glazbu. Na toj ideji temeljimo ovogodišnje festivalske koncerte, objasnio je Tardue.

Pogledajte reportažu s prvog koncerta festivala emitiranu u Vijestima iz kulture:Tijekom sedam godina festivala razvijao se i sam okrestar, smatra ravnatelj DSO-a Damir Milat: Od turističkog orkestra kroz godine smo rasli i učili te se danas možemo podičiti festivalskom razinom kvalitete, što smo pokazali i na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. S kvalitetom dižemo kulturnu ponudu grada, produžujemo sezonu, ali i Orkestar jača, objasnio je Milat.

Gradska pročelnica za kulturu Ana Hilje istaknula je kako DSO bogatim i glazbenim programom obogaćuje kulturnu ponudu grada: Nakon Dubrovačkih ljetnih igara nastavljamo uživati u sjajnom glazbenom programu koji će nastaviti privlačiti i domaće ljubitelje glazbe, ali i goste grada, rekla je Hilje.

Na 7. festivalu Dubrovnik u pozno ljeto, uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenata Marca Tarduea, Christopha Campestrinija, Nicholasa Miltona, Christopha Koniga i Benoita Malmberga, nastupaju i violinisti Emmanuel Tjerknavorian i Aleksey Semenenko, pijanistice Jasminka Stančul, Inna Firsova i Naira Asatrian, gitarist Petrit Ceku, gudački kvartet Symphony4Vienna, Zbor Romeo i Julija te najbolji mladi violinisti i pijanisti Laus akademije, a na jazz programu će nastupiti Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Darko Jurković i Alan Polzer.

Uoči večerašnjeg koncerta iz Dubrovnika se javila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koje se na probi družila sa solistom Petritom Çekuom te Damirom Milatom, ravnateljem Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji je domaćin festivala: