'More u djelima hrvatskih slikara'

Plavi ugođaj Mediterana stigao je u Zagreb, u galeriju Mona Lisa gdje su izložena djelia poznatih hrvatskih slikara koji slave ljeto, ljepotu, život i stvaranje.

Izložba je nezaboravno putovanje mediteranskim krajolicima, ali i slikarskim svjetovima nekih od naših najvećih likovnih umjetnika.

Povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže okarekterizirao je taj događaj kao 'dobru staru slikarsku izložbu koja u vremenu dominacije različitih drugih likovnih izraza ponovno potvrđuje da je estetska likovna kvaliteta, odnosno doživljaj, za one koji žele doživjeti koji su otvoreni tome, uvijek aktualna'.

- Sami radovi obuhvaćaju djela onih umjetnika koji su snažno nastupili u šestom desetljeću dvadesetog stoljeća poput Glihe, Price, Murtića, Dulčića, pa recimo do kraja 20.stoljeća, odnosno u radovima Kuliša, Nobila ta tradicija se dalje nastavila, napominje Albaneže.

Čim uđete u galeriju ponesu vas krila plave boje mora, neba, otoka, brda, vječnosti, trenutka, ali i doživljaji drugačijih kolorističkih kombinacija.

- Svako djelo je univerzum za sebe, a kada su ovako okupljeni stvaraju još snažniji dojam, plava naravno dominira, vezana je za Mediteran, ali tu su i razni drugi koloristički sklopovi jer ovdje nije riječ samo o moru, ovdje je riječ o Mediteranu, Mediteran je i zaleđe, tako da može se vidjeti Dulčićeva procesija sv. Vlaha i neki drugi motivi na kojima se i ne vidi more, dodaje Albaneže.

Dah i duh Mediterana, lakoća i vedrina, te liričnost osvajaju i inspiriraju: Te izložbe, koje pokazuju klasiku suvremenog hrvatskog slikarstva, zanimljive su ljudima. Naprosto, taj užitak u stvaralaštvu, u kompoziciji, harmoniji boja, rukopisu, uvijek je zanimljiv, kaže Albaneže.

Ovu izložbu, koja je ljetu u Zagrebu podarila poseban šarm, možete razgledati do kraja rujna. Pogledajte reportažu ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska: