Bilogorsko vjenčanje kroz fotoobjektiv

Bilogorska prošlost vraćena je u sadašnjost! Sudionici foto susreta BILO KLIK u Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara, fotografirali su uprizorenu svadbu na starinski način. Tako su uz brojna stručna predavanja imali priliku naučiti i o dijelu tradicije tog kraja.

Mladoženja iz Šandrovca, nakon prosidbe svoje izabranice, došao je sa svadbenom povorkom u Veliko Trojstvo kako bi prisegnuli pred Bogom.

- Svatovi su bili dan i noć kod mladenke, onda je ona išla k mladoženji, skidala vijenac i ostala kod njega i drugi dan su išli njezini, njezini su se zvali prvići koji su došli za njom. I poslije prvića, svatovi su dan i noć ,a za tjedan dana su bili zadnjići, to se opet vraćalo k mladenki. objašnjava Marija Petreković iz Šandrovca.

Sve je to danas dio prošlosti, a kulturno-umjetnička društva čuvari su te baštine.

- Vjenčanica je iz 19.stoljeća sačuvana i naše sve nošnje jesu nošnje od davnina od naših baka, kaže Ljiljana Radonjić, predsjednica KUD-a "Šandrovac".

Peto je ovo izdanje BILO KLIKA, na kojem su i ove godina stručna predavanja, a nezaobilazno i nešto bilogorsko.

- Interesantno je jer većina susreta sličnog tipa organizira nekakve modernije hajdemo reći sessione, a mi gledamo da ponudimo nešto drugačije, smatra Delimir Hrestak, organizator 5. BiloKlika.

Godinama dolaze i najmlađi, koriste se fotoaparatima, a vježbaju oči već 4-5 godina. Prošlost u sadašnjosti za budućnost je uhvaćena fotoobjektivom, a najbolje fotografije bit će nagrađene.