Rijeka: 180. rođendan fotografije

Atelje 'Yellow time' u Rijeci već drugu godinu organizira natječaj i izložbu povodom Svjetskog dana fotografije, tj. njena rođendana. Izložba 'Rođendan fotografije' otvara se u 18 sati u riječkoj Narodnoj čitaonici.

Podsjećanje na važnost medija fotografije mora biti redovito i stalno jer je evolucija ove civilizacije bez nje nezamisliva: Mi je skoro i ne primjećujemo, zato što je danas pouzdano i dobro radimo svi - skoro svi i to po automatizmu uređaja koje imamo sa sobom. Da, mobitel je donio novu revoluciju u fotografiji pa i oni koji se ništa u nju ne razumiju danas je uz pomoć sve pametnijih mobitela prave s lakoćom, napominju organizatori.

Davne 1839. godine, točnije 19. kolovoza, François Arago, vrlo uvaženi fizičar i aktivni političar tadašnje Francuske, u ime izumitelja Daguerra objašnjavao je članovima Akademije važnost izuma dagerotipije, tj. fotografije i tom je prigodom izrekao važnu misao, konstataciju: Dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska, stoji u najavi izložbe.

- Oduševljeni članovi Akademije preporučili su francuskoj vladi da otkupi izum. I doista, otkupili su  izum i dali ga javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije, podsjećaju organizatori.

Izložbi je prethodio natječaj konceptualnog karaktera – moglo se fotografirati samo 19. kolovoza, a cilj bio skrenuti pažnju na to koliko je kratka povijest fotografije, a koja je kao medij postala najrasprostranjenija i najdostupnija s obzirom na ugrađene kamere u mobilnim telefonima.

- Projektom potičemo i kreativnost jer nije dovoljno samo stisnuti gumb za okidanje. Treba nešto i znati - i osjećati, upozoravaju organizatori izložbe.

Na natječaj je stiglo 200 fotografija 40 autora, a žiri u sastavu Rebeka Legović, Slovenija, Boro Rudić i Borislav Božić pregledao je sve fotografije i za izložbu odabrao njih 40. Na otvorenju izložbe proglasit će se pobjednik i pohvaliti nabolje.

- Uz nagrade žirija imat ćemo i nagradu publike, a to će biti autor i fotografija koja je prikupila najviše lajkova. Odabrane fotografije su u albumu Lajkaj svoga favorita na Facebook profilu Škole fotografije Rijeka.

Uoči otvorenja izložbe, koje će se održati danas, 3. rujna, u 18 sati u Narodnoj čitaonici u Rijeci, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s organizatorom izložbe i voditeljem Škole fotografije Rijeka Borislavom Božićem, te Kristijanom Benićem iz Gradske knjižnice Rijeka: