Što čitati? Nude se fikcija ispletena sa stvarnošću i priče o odrastanju 80-ih

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Jesen' Ali Smith i 'Jesmo li to bili mi' Luize Bouharaouae.

Ali Smith: 'Jesen', Vuković&Runjić

Ali Smith je škotska književnica, dramaturginja, novinarka i sveučilišna profesorica. Godine 2016. objavila je prvi dio tetralogije Godišnja doba, Jesen, koji je bio u najužem izboru za  Man Booker nagradu 2017., a u očekivanju je izlazak završnog dijela Ljeto. Ova tetralogija ostvarila je izniman odjek u svijetu pa je Ali Smith proglašena budućom škotskom dobitnicom Nobelove nagrade.

Jedan dio romana odvija se u sadašnjosti i događa se neposredno nakon objave rezultata referenduma za Brexit, 2016. godine. Dio romana prepliće se sa stvarnim životom prve pop-art umjetnice Velike Britanije Pauline Boty čija su djela ponovno otkrivena i vrednovana tek trideset godina nakon njezine prerane smrti. Ona se u romanu pojavljuje kao simbol svih onih koji su ignorirani, zanemareni...

U središtu romana je dugogodišnje prijateljstvo između tridesetogodišnje Elisabeth Demand i sada već 101-godišnjeg Daniela Glucka koje je počelo kada je osmogodišnja Elisabeth trebala napisati domaću zadaću o prvom susjedu.

Daniel je nakon toga postao njezin povremeni čuvar, ali i mudri učitelj te odani prijatelj. Sada ga Elisabeth redovito posjećuje, čita mu, priča novosti i sjeća se njihovih druženja.

Elisabeth radi neizvjestan povremeni posao predavačice na neodređeno vrijeme, zbog čega njezina majka kaže da živi u snovima. Omiljena knjiga joj je Huxleyev 'Vrli novi svijet'.

Prijateljstvo se zasniva na spoju dječjeg pogleda na svijet i životne mudrosti, a u nizu 'flashbackova' saznajemo njihov odnos u prošlosti, kao i to kako joj je otkrivao umjetnost te kako se nastavila s njim družiti unatoč majčinim zabranama.

Rečenice su lepršave, a atmosfera podjela u Britaniji nakon Brexita, donosi sumornost. Uspomene se prelijevaju preko pogleda na neizvjesnu budućnost, a fikcija se prepliće sa stvarnim životom.

Teme su prolaznost, starenje, umiranje, ali i izvanrednost i nevjerojatnost života. Roman je pjesnički i meditativan, aktualan i svevremenski, nježno satiričan i jezično bravurozan.

Tetralogija nosi naziv po godišnjim dobima jer je riječ o istraživanju što je vrijeme i kako ga doživljavamo - priroda samog vremena i našeg iskustva vremena. Jesen je lijepa, snažna simfonija uspomena, snova i prolaznih stvarnosti.

Luiza Bouharaoua: 'Jesmo li to bili mi', Jesenski i Turk

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.) diplomirala je kroatistiku i anglistiku u Zagrebu. Radi u književnoj udruzi Skribonauti, prevodi s engleskog i piše.

'Jesmo li to bili mi' priče su o odrastanju generacije rođene sredinom 1980-ih, a nagrađene su već u rukopisu koji je dobio nagradu Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina.

Likovi se suočavaju, direktno ili posredno, s nasiljem u obitelji, ratom, predrasudama, diskriminacijama, odrastaju za vrijeme tektonskih promjena u društvu.

Tri glavna lika mladi su ljudi koji se suočavaju s problemima odrastanja. Nekoliko prijatelja povezuje djetinjstvo na splitskim ulicama, igre na plaži, prošlost, inicijacije u svijet odraslih…

Veže ih i pokreće i žudnja za ljubavlju koja im neprekidno izmiče,a svaka od jedanaest priča može čitati zasebno, pri čemu kratke priče postaju poglavlja labavo strukturiranog romana. Generacijska je to knjiga priča i oda prijateljstvu.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: