Žižekova 'Antigona' otvara sezonu zagrebačkog HNK-a

11 premijernih naslova nove sezone HNK-a Zagreb, te dva međunarodna festivala - 'Sanktpeterburšku kazališnu sezonu' i 17. Festival svjetskog kazališta - najavila je intendantica Dubravka Vrgoč gostujući u Vijestima iz kulture.

Uskoro počinje nova kazališna sezona. Mnogi se premijerni naslovi pripremaju, a 20. rujna pred zagrebačku bi publiku u nacionalnoj kazališnoj kući trebala premijerno izaći 'Antigona', iz pera poznatog slovenskog filozofa i pisca Slavoja Žižeka i u režiji njemačke redateljice Angele Richter.

Prije toga u HNK stiže međunarodni festival 'Sanktpeterburške kazališne sezone', a kraj rujna rezerviran je za 17. Festival svjetskog kazališta i tri produkcije vodećih europskih redatelja.

Nakon uspješne sezone s rekordnih više od 200 tisuća posjetitelja, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu u novoj sezoni 2019./2020. najavljuje bogat program s pet dramskih, četiri operne i dvije baletne premijere.

Kako se ističe u najavi, uspješna sezona 2018./2019. Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu zabilježila je rekordne brojke s više od 200 tisuća posjetitelja te oko 95 posto popunjenosti izvedbi Drame, Opere i Baleta.

Novu sezonu 2019./2020. otvorit će 20. rujna, kao prva od ukupno pet ovosezonskih dramskih premijera, svjetska praizvedba drame 'Antigona' koju je slavni filozof Slavoj Žižek napisao po narudžbi HNK u Zagrebu. Žižekovu dramu, u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Ligea, režira Angela Richter.

Slijede završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A.P. Čehova 'Tri sestre', te još jedno klasično djelo ruske književnosti 'Idiot' F.M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice.

Dalibor Matanić postavit će predstavu 'Zbogom Berlin' u kojoj će povezati dva kultna filma 'Cabaret' i 'Nebo nad Berlinom', a kraj dramske sezone HNK-a Zagreb sezone označit će scenska adaptacija romana 'Kafka na žalu' suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana.

Opernu sezonu otvorit će premijera Puccinijeve opere 'Madame Butterfly' u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, a glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je sopranistici Valentini Fijačko koja je istaknula da joj je to "najveći pjevački izazov u karijeri". Remek-djelo Gaetana Donizettija 'Lucia di Lammermoor' druga je operna premijera u režiji velikoga talijanskog redatelja Piera Luigi Pizzija, nastala na literarnom predlošku romana Sir Waltera Scotta.

U koprodukciji s pariškom Opéra Comique, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier krajem sezone bit će izveden 'Fantasio' Jacquesa Offenbacha, a belgijski redatelj svjetske slave Ivo van Hove postavit će u zagrebačkom HNK-u muzičku dramu 'Smrt u Veneciji', u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam, londonskim Barbican Theatreom i pariškim Théâtre du Châtelet.

Balet HNK-a Zagreb u novoj će sezoni premijerno izvesti novu scensku postavu 'Orašara' u koreografiji Vladimira Malakhova, koji će svoje viđenje najpopularnijeg božićnog baleta svih vremena pokloniti hrvatskoj publici u rekordnih 20 izvođenja.

Kao drugu ovosezonsku baletnu premijeru, središnji nacionalni teatar najavljuje slavno djelo jedne od najčitanijih spisateljica engleske literature Jane Austin 'Ponos i predrasude', koje će u koreografiji Lea Mujića biti prvi puta u Hrvatskoj ispričano baletnim pokretima.

- U Europi se gotovo ne može naći nekomercijalni teatar koji ima toliku popunjenost i mi smo iznimno zadovoljni prije svega atraktivnim rezultatima kojima se dakako nadamo i u sezoni koja je pred nama, poručuje intendantica Dubravka Vrgoč.

Pogledajte gostovanje intendantice Dubravke Vrgoč u Vijestima iz kulture: