76. Mostra: dodijeljeni Zlatni lavovi za životno djelo

76. izdanje najstarijeg filmskog festivala na svijetu bliži se kraju. Posljednjih je dana na venecijanskoj Mostri održan niz svjetskih premijera, dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo, a u subotu će se znati i ostali laureati.

Zvijezda broadwayskih pozornica i ikona filmskog platna i ekrana, oscarovka, engleska glumica i pjevačica Julie Andrews primila je Zlatnog lava za životno djelo.

- Želim zahvaliti vama i publici diljem svijeta na strasti i ljubavi prema filmu. Vi činite sve ovo - sve što mi radimo - mogućim. Vaša neprekidna podrška održava čaroliju na ekranu živom, za sve nas. Hvala velika, šaljem vam najtoplije pozdrave i ljubav, poručila je Julie Andrews

Zlatni lav za životno djelo dodijeljen je i velikom španjolskom redatelju Pedru Almodóvaru, intrigantnom i iznimno produktivnom umjetniku čiji filmski opus nosi snažan i jedinstven autorski potpis.

- Kada smo 1988. došli ovamo sa 'Ženama na rubu živčanog sloma', predsjednik žirija bio je Sergio Leone. Upoznao sam njega i Linu Wertmueller i rekli su mi: 'tvoj je film najbolji, jako nam se svidio - želimo osigurati da ovakvi filmovi dolaze u Veneciju'. Trideset godina poslije, osjećam se kao da mi daju Zlatnog lava za film koji sam napravio u '88.-oj. Vjerujem da je to čin poetske pravde, ustvrdio je Almodóvar.

Vrlo raznolik i uzbudljiv program ovogodišnje Mostre potvrđuje njezino prominentno mjesto na sceni suvremene svjetske kinematografije, koje je nedavno ponovno zauzela. Ovih su dana održane svjetske premijere filmova u konkurenciji za Zlatnog lava.

Među njima je iščekivani svemirski spektakl 'Ad Astra' s Bradom Pittom u glavnoj ulozi; Netflixova 'Priča o braku' redatelja Noe Baumbacha; najnoviji film o aferi Dreyfus kontroverznog Romana Polanskog, 'J'accuse', i 'Joker', priča o genezi Batmanova smrtnog neprijatelja, u interpretaciji Joaquina Phoenixa.