Trash film festival: osebujan i drugačiji

Više od tisuću prijavljenih filmova, ocjenjivački sud stručnih imena iz svijeta filma, varaždinska Ulica slavnih, kviz i još puno više čeka nas na ovogodišnjem 14. izdanju osebujnog i drukčijeg festivala. 

Na ovogodišnjem Trash Film Festivalu, koji će se održati od 4. do 7. rujna, u službenoj konkurenciji bit će prikazana 64 filma, odabranih između 1500 prijavljenih filmova iz cijeloga svijeta, najavili su u organizatori festivala iz Udruge Trash.

Na otvorenju varaždinskoga festivala niskobudžetnih filmskih uradaka ploču na varaždinskoj Stazi slavnih u Uskoj ulici dobit će glumac Slavko Brankov.

- Nakon što smo prošle postavili prvu ploču Zvonimiru Ferenčiću, sada nastavljamo, a ploča će biti postavljena našem Varaždincu, umjetniku i glumcu Slavku Brankovu, nenadmašnom Crnom Jacku iz 'Smogovaca', najavio je direktor Trash film festivala Slobodan Runjak.

Filmovi u konkurenciji za nagrade prikazivat će se u četiri kategorije - akcijskog, borilačkog, horor i SF filma, a najbolji u svakoj kategoriji dobit će Zlatnu motorku. Osim toga, dodijelit će se i nagrada za najbolji film po izboru publike.

Selektor festivala Ante Magaš istaknuo je da je na Trash Film Festival prijavljeno oko 1500 filmova, više nego prethodnih godina: Nismo u deficitu s akcijskim i borilačkim filmovima zbog korištenja online platforme za prijavu filmova. U hororu imamo svašta pa i pseudodokumentarni horor, a sve više ljudi počelo se baviti SF-om. Ovaj festival nije samo za filmofile i žiri, već i za širu publiku pa pozivam ljude da dođu pogledati niskobudžetne filmove, ali s dobrim idejama, kazao je Magaš koji smatra da će žiri imati težak posao.

U žiriju 14. Trash Film Festivala su redatelji Predrag Ličina i Damir Mađarić te medijska pedagoginja Dubravka Kalinić Lebinec, jedna od osnivačica varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Kao i svake godine, Udruga Trash snima vlastiti film koji će biti prikazan na dodjeli nagrada, u subotu, 7. rujna u varaždinskom kinu Gaj. Producent Robert Borović najavio je da su tema filma avanturisti, što je tema i cijeloga festivala. Na pitanje jesu li avanturisti heroji ili antiheroji pokušat će odgovoriti debata koju će u četvrtak, 5. rujna, voditi profesor kulturne antropologije Tomislav Pletenac.

U glazbenom dijelu programa Trash Film Festivala na pozornici u dvorištu palače Sermage nastupit će zagrebački i varaždinski bendovi.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u Varaždinu se družila s direktorom Trash film festivala Slobodanom Runjakom i filmskim selektorom Antom Magašem: