[TEMA] Stoljeće Varteksa

Sto godina tvornice Varteks bio je povod za naš odlazak u Varaždin u siječnju ove godine na izložbu koju je priredio Gradski muzej Varaždin. Slična izložba, ali u malo drugačijem ruhu, može se od večeras obići i u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt.

Tekstilna industrija u Varaždinu, seže u daleku prošlost. O tomu svjedoči i tekstilna tvornica Varteks koja se održala puno stoljeće. U Varaždinu, gradu s višestoljetnom tradicijom tkanja i manufakturne proizvodnjne svile, a od 1902. organizirane predionice i tkaonice pamuka, 1918. godine osniva se Tekstilna industrija Varaždin.

U počecima proizvodi samo pređu i tkanine, a od 1926. i odjevne predmete. Put do kupca nije bio lak, jer tada su se odijela šivala u krojačkim salonima.

- 30-tih godina u svim većim gradovima nalazimo trgovine Tivar odijela. To je prva njihova modna marka koja se uvriježila kao skraćenica tekstilne industrije. I svi Varaždinci će Varteks prepoznati kao nekadašnji Tivar, podsjeća jedna od autorica varaždinske izložbe Spomenka Težak.

Koje su razlike i poveznice zagrebačke i varaždinske izložbe pogledajte u snimci gostovanja ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića u Vijestima iz kulture:
MUO: 'Priče koje kroje Varteks'
U početku je radnik izrađivao cijeli odjeveni predmet, no ubrzo proizvodnja se počela specijalizirati, pa se uvodi lančani sustav rada. Jača i promidžba. Proizvodi se reklamiraju u časopisima. Kako bi došli do kupaca u manjim mjestima i selima, tvornica je uvela i putujuću trgovinu.

- Hit modeli su topli odjevni predmeti. Od 1934. do 1937. za cijelu obitelj. To su kaputi koji prate parišku modu i da su tkanine kvalitetne od vune, vrhunske kvalitete, napominje Ljerka Šimunić, suautorica izložbe koja je bila postavljena u Varaždinu.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata tvornica šije odore za vojsku, a nakon rata, u novom društvenom uređenju, stari vlasnici dobivaju odštetu, a tvornica postaje društveno vlasništvo. Potkraj 50-tih imaju 150 trgovina diljem zemlje, a uskoro započinju i suradnju s izuzetno popularnom krojačicom i modnom dizajnericom Žuži Jelinek.

- Ona je u Varteksu vidjela potencijale. Ona će u svojem salonu izraditi protomodele po kojima će se raditi konfekcija, priča Ljerka Šimunić.

U HRT-ovom arhivu smo pronašli i snimku iz 1966. godine u kojoj se vidi što je Varteks značio varaždinskom kraju:
Varteksovih sto godina
Da bi se izborila na tržištu, tvornica, tada već pod današnjim nazivom Varteks, pokreće snažnu promidžbenu kampanju. 1967. s tvrtkom Neckermann sklapa ugovor o kataloškoj prodaji, preteči web trgovine za koji snima i reklamni film, a iste godine otvara i robnu kuću na zagrebačkom glavnom trgu. 70-tih počinje proizvodnja odora za razne službe, a ekspanzija traje cijelo desetljeće.

- 80-tih godina u Varteksu radi 11 500 radnika. To je četvrtina grada. Varteks je mislio na standard radnika, gradi odmarališta, ističe Spomenka Težak.

No, krajem toga razdoblja dolazi i do prvih većih problema: 90-te donose rat. U novoj Hrvatskoj, Varteks pokreće niz novih modnih marki za žene, muškarce i djecu. Nastavlja suradnju započetu u 80-ima kao licencirani partner Levisa u Europi koja je trajala sve do 2013. godine.

Premda danas tvornica zapošljava znatno manje radnika, i dalje uspješno radi te je jedna od rijetkih tekstilnih industrija u nas koje su preživjele izazove 21. stoljeća.

Zagrebačka izložba nazvana 'Priče koje kroje Varteks' otvara se danas, 4. rujna, u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, a uoči otvorenja pogledajte reportažu snimljenu početkom godine u Varaždinu: