Umjetnica Mia Orsag izlazi iz ustaljenih okvira

Akademska kiparica Mia Orsag jedna je od onih umjetnica koja izlazi iz ustaljenih okvira, okuplja umjetnike u nestandardnim prostorima, poput zagrebačkog Vintage bara, koji umjetnost mogz približiti svakomu, a pritom je učiniti zanimljivom i privlačnom.

Takve su joj i izložbe, bilo na domaćem ili inozemnom terenu uvijek nastoji ispričati zanimljivu priču. U Galeriji Karas u prvi je plan stavila 'Globuse'. Sedam kugli različitih veličina porazbacano po galeriji tvori izložbu. Naizgled jednostavan rad kiparice Mije Orsag, tek kad mu se približimo, postaje iznenađujuće naboran, mrežast i - životan.

- Sedam je neka simbolika u cijeloj priči: sedam gora, sedam mora, sedam brda, dolina, objašnjava Mia Orsag, a likovni kritičar Vanja Babić se nadovezuje: Sedam je naravno broj sa snažnim simboličkim nabojem, ali ujedno i na formalnoj razini je vrlo skladno ispunila taj prostor i zapravo promatrače, posjetitelje galerije koji ulaze u nju natjerala da računaju s njima i da obilazeći ih stalno stvaraju nove vizure, smatra Babić.

Nove vizure stvarale su se igrom svjetla, sjene i kugli u nevelikom prostoru galerije Karas, a tabletiće kojima je oblagala kugle kiparica Mia Orsag pronalazila je svakako.

- Skupljala sam ih više od godinu dana. Bilo mi je jako važno da cijela priča bude autentična i prikupljala sam ih od prijateljica, od prijatelja, od baka. Ono što sam eventualno morala kupiti, a tog nije bilo puno, pazila sam da kupujem od bakica koje su se same uložile u tu rukotvorinu, napominje Orsag.

Tabletići koji su se nekad kačkali za miraz djevojkama sada su na Mijinim poliesterskim kuglama i pričaju nam jednu sasvim novu priču. U svijetu imunom na kontemplaciju, pružaju svojevrsni bijeg u neki mirniji svijet.