Tko bolje kuha, gastro blogeri ili snaše?

Donosimo detalje zanimljivog gastro dvoboja u Babinoj Gredi, u sklopu tradicijske manifestacije "Stanarski susreti". Cilj joj je sačuvati uspomenu na nekadašnji život šokaca na stanovima pod šumom.

Mladi gastro blogeri Ena i Nenad u šokačkoj kuhinji odlično su se snašli. Kao veliki ljubitelji slavonskih specijaliteta ovako su složili meni: krem gusta juha od bundeve, koja je malo pikantnija, i saft od junećeg buta.

Boje snaša branile su iskusne kuharice. Njihov meni je bio: paradajz juha, kiseli kupus te krvavice i pržene kobasice i na kraju - tačke s orasima i makom malo za zasladiti se.

Iako su obje ekipe jela pripremile s puno ljubavi i strasti, pobjedu su odnijele gundinačke snaše. 

Atraktivno gastro natjecanje bilo je samo dio 18. Stanarskih susreta.

- Ovom manifestacijom pokušavamo dočarati mladim osobama i ljudima koje to zanima kako se zapravo živelo na stanu, što su oni jeli, kakav posao su obavljali i kakve igre su igrali. Znači kako su cjepali drva, kako su hranili stoku, takve neke stvari, rekla je direktorica Turističke zajednice Babina Greda Matea Lukić.

Posjetitelji su i ove godine imali što vidjeti, čuti i okusiti.

- Stare snaše bude one stare osjećaje okusi naših baka što su one nekad kuhale spremale to stvarno vrijedi podsjetiti, rekla je jedna od posjetiteljics priredbe.

A dok je snaša i bećara u Babinoj Gredi neće tako lako stari običaji otići u zaborav.